Не е хубаво да се отказваш от участие, след като си ангажирал ходатайството на влиятелни субекти, особено извън страната. По този начин лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева коментира в студиото на „Лице в лице” решението на президента Росен Плевнелиев да не се бори за втори мандат.

Според нея то е дошло след натиск и вероятно ще доведе до край на политическата кариера на държавния глава. „Отказването на Росен Плевнелиев, ми се струва, е резултат от една интервенция на някой, на когото той пречи. Има кандидати, на които той не пречи (...) има незаявени кандидати, на които Росен Плевнелиев пречи, те са му внушили да се откаже”, коментира тя и уточни, че не става въпрос за Радан Кънев и ДСБ, публични поискали подкрепа за издигането му като независим.

„Той пречи на кандидата на ГЕРБ, той не пречи на кандидата на Реформаторския блок или на части от Реформаторския блок”, категорична беше Дончева. По думите й става въпрос за такива фактори от управляващата партия, които виждат „предимството на партия на властта” за сигурно участие на балотаж или даже директна победа на първи тур.

Именно заради това и геополитическата ориентация, според лидера на „Движение 21”, е от значение за „подкрепящите фактори извън страната”, но не и у нас.

Тя отбеляза още, че ако наистина Плевнелиев не е бил наясно, че ДСБ ще го подкрепят за нов мандат, това е показателно, че е бил президент, „малко отвън от качествата си”.

Какво се случва в лявото пространство?

„Отказването на Росен Плевнелиев не дава повече шансове на левицата”, подчерта отново Дончева. Според нея, въпреки заявките на Корнелия Нинова в БСП, новото Изпълнително бюро на Столетницата показва „повече подход на бизнесмен, отколкото на визионер”.

„В новото ИБ има хора, които няма как да бъдат заедно – самото им събиране на едно място поставя нещата под въпросителна. Няма как да сложите трима души над 70 в бюрото; няма как да сложите хората на Пеевски в бюрото; няма как да сложите двама привидно млади, които обаче са свързани с ДС; няма как да сложите Георги Гергов в бюрото”, изреди Дончева, без да споменава други имена.

Освен това, тя посочи, че електоратът на БСП все още живее с идеята, че всички останали партии трябва изцяло да се съобразяват с решенията на „Позитано” 20 или напусналите политическата сила заради нови проекти да се върнат обратно.

Според нея е възможно АБВ да нямат проблеми с подобна ситуация, но за нея и „Движение 21” това не е така. Все пак, разговорът с Корнелия Нинова предстои.

Татяна Дончева коментира, че Георги Първанов погрешно интерпретира и „усуква” Конституцията, за да се бори за президент за трети път. Тя директно заяви, че АБВ са преговаряли с ГЕРБ за „продажбата” на лидера си или на Ивайло Калфин за общ кандидат, но, след като не им се е получило, са тръгнали към БСП, където обаче също може да ударят на камък.

По думите й президентът (2002 г. - 2012 г.) е събрал съюзници, които "никоя сериозна партия" не би пожелала - Румен Йончев, Слави Бинев и Ковачки.