Това, че не се случи „Белене” вече не мога да го отнасям за вина само към ГЕРБ – и ние си имаме нашите проблеми и преди ГЕРБ, и след ГЕРБ, за да не направим „Белене” такъв необратим процес. Това заяви в студиото на „Лице в лице” депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков.

По думите му Втора атомна е „инвестиция” и е позволявала да има енергия, много по-евтина от тази, произвеждана от въглищните централи.

В същото време Ерменков нападна ГЕРБ, които през последните дни критикуват управляващите заради решението „Уестингхаус” да строи скъп реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. По думите на депутата, именно тази фирма била избрана за технически консултант при избора на нов енергоблок.

„Нали ако попитате производителите на кола „Шкода”,кой е най-добрият автомобил в света, те ще ви кажат еднозначно, че е „Шкода”, посочи Таско Ерменков.

Токът поевтинял социално, сега поскъпва икономически

„Допреди година, предните състави на ДКЕВР бяха едни регистратори на искания за повишаване на цената на електроенергията, които се удовлетворяваха с корекция от 5% (...) без да се правят проверки”, посочи Ерменков. По думите му след въвеждането на нови методики за ценообразуване станали ясни и множеството нарушения в енергетиката.

„Червеният” депутат не пропусна да напомни, че в началото на 2013 г. хората са се самозапалвали заради високите сметки за ток и миналогодишно намаляване на цената „освен икономически обосновано беше и социално необходимо”.
Тазгодишното увеличение пък се дължало на тенденцията цените на първичното гориво да се повишават.

„Ако ние като общество не застанем зад решенията на ДКЕВР за предоговоряне на цените по дългосрочните договори с американските централи, ако (...) не намерим начин да се промени механизмът за стимулиране на зелената енергия, очакванията за повишаване на цените на енергията ще бъдат значително по-драстични (...) Не искам да бъда лош пророк, но между 10-20% сигурно може да се очаква такова повишаване”, предупреди Ерменков.

Кой управлява България?

На въпрос дали с новите по-високи сметки всъщност не се плащат комисионните, взети от политически лица, Таско Ерменков коментира, че „може да има и такъв малък нюанс, защото сигурно има взети комисионни, които се отразяват върху цената”.

Той отрече БСП да обслужва нечии интереси като се аргументира с това, че сам не е усетил да действа в нечия полза.

Ерменков призна, че е възможно да има определени злоупотреби в изпълнителната власт, но за това трябва да се произнесе прокуратурата.

„Още повече ме смущава, че това се говори не само в редиците на БСП, а това е публична тайна. Резултатът да сме днес на това дередже в държавата, са тези инсинуации, тези съмнения за такава порочна политика”, коментира Ерменков, който похвали „зародиша” на гражданското общество у нас, което вече не търпяло злоупотребите.

И все пак, оставка?

Депутатът се измъкна от въпроса дали внезапно поелият към Европарламента Сергей Станишев трябва да освободи председателското място в БСП.

„Персонифицитрането на проблема няма да го разреши. Проблемите на БСП не се заключават в името на лидера, а в това, че партията трябва да се върне към идейните си корени”, каза Ерменков.