Потребителската такса за преглед при личния лекар за пенсионерите следващата година ще бъде намалена на 1 лев. Разликата ще се доплаща от министерството на здравеопазването. Това обяви министър Таня Андреева.

От миналата година размерът на потребителската такса при личния лекар не е обвързана с минималната работна заплата. В момента тя е 2,90. Пенсионерите у нас са близо 2 милиона и 200 хиляди души. Това означава, че държавата ще трябва да осигури допълнително поне 4 милиона лева, ако приемем,че всички пенсионери посетят личния си лекар само веднъж през годината. Идеята не е нова за българското здравеопазване. Системата работеше преди няколко години, когато таксите за пенсионери бяха по-ниски.

От миналата година потребителската такса при лекаря не е обвързана с минималната работна заплата, а е определяна от правителството. При всяко посещение на личния лекар плащаме 2,90. Толкова даваме и при специалиста. В болницата плащаме 5,40 за всеки ден престой не повече от 10 дни. Реформата ще засегне само прегледите при общопрактикуващите лекари.

82-годишната Цветана Ранчева току-що е платила таксата. Новината за намалението я обнадежди. „От джи пито отиваш на специалист. Тука 3 лева, там 3 лева, оня също ти даде за 3 лева и то става 10 лева. За едно и също нещо”, обясни тя.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари не са против промените, ако правителството гарантира, че ще покрива разликата и няма да бави изплащането й. Но настояват държавата да поеме ангажимент и за групите пациенти, освободени от такса- например децата, бременните жени, психичноболните, онкоболните и хората с увреждания. В гилдията има и още идеи. Д-р Янев предлага пенсионерите да плащат пълната такса при лекаря, а да получават парите си от Здравната каса. И твърди, че реформата ще предизвика огромни опашки от пенсионери пред кабинетите.

„Моите колеги ще предпочитат да имат в пациентската си листа хора, които са в млада и зряла възраст, трудоспособни, които си плащат потребителската такса веднага на място за свършената работа. И ще има и един отлив на желание на лекари да записват в своята практика пенсионери”, смята д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар.

„Това няма да реши нито един проблем на здравната система. То ще реши някакъв проблем на пенсионната система”, посочи д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването.

За да бъде въведена реформата, вероятно ще се наложи и промяна на Закона за здравното осигуряване. Според Андреева така ще се спази предизборното обещание на БСП и ДПС за облекчаване на възрастните хора.

Фондът „Ин Витро” ще бъде върнат отново в Здравното министерство от Здравната каса.