Мнозинството в парламента запази вътрешната политика „субсидията следва депутата”. Така Народното събрание отхвърли предложението на сините държавната субсидия за депутати, напуснали групата си, да остава при партиите, от чиито листи са влезли в парламента.

Дебатите по спорната тема продължиха два часа, а след резултата от гласуването съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров коментира, че за ГЕРБ в момента тази конюнктура е благоприятна, тъй като си гарантира мнозинството.

„Тайните договорки на НДСВ им изядоха главата, ГЕРБ върви по същия път”, направи сравнение Димитров.

Народният представител Димо Гяуров, който е съвносител на промените, пък изрази мнение, че е недопустимо субсидия, дадена на една политическа сила в резултат на събрани гласове на избори, да бъде давана на друга политическа сила.

„С оглед на морала е редно да сложим край. Получава се така, че не депутатът, а субсидията е важният, определящият елемент в работата на парламента”, допълни политикът.

Според сега действащите разпоредби държавната субсидия се предоставя на партии, учредени преди парламентарните избори, които имат парламентарна група, или на такива, към които независимите депутати декларират принадлежност. Министерството на финансите превежда субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка.

В спора за парламентарните средства и възможността те да напуснат една партия и да отидат в касата на друга се намеси и Коалиция за България. Червеният депутат Ангел Найденов настоя, че би било редно напускайки своята парламентарна група съответният депутат да излезе и от Народното събрание.

Той поиска от мнозинството да оповести каква част от парите на напуснали депутати са изразходвани от ГЕРБ, какви суми са изплатени и срещу какви документи.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който има горчив опит с „губенето” на членове от парламентарната му група, също се включи в дебата със становището, че положение от типа "деклариране на принадлежност", без да си член на дадена партия, е правен нонсенс.

Той предложи кардинално разрешение на проблема - партиите изобщо да не получават нито лев държавни средства.

Темата за политическото номадство засегна най-негативно "Атака". В края на миналата година парламентарната група на политическата сила „оредя” като дори се появиха слухове, че е на крачка от разпад. Това стана в резултат на решението на Сидеров да изключи от редиците си изключи от редиците си двама свои членове, единият от които доведеният му и евродепутат Димитър Стоянов.

Групата на Волен Сидеров напуснаха и други осем депутати, заедно със субсидиите си. Броят на независимите народни представители пък достигна 24 депутати.