ЕС дава пари, а хората трябва да ги подбутваме да си ги вземат. В този дух бе изказването на премиера Бойко Борисов на Министерски съвет по повод работата на правителството по оперативните програми „Конкурентоспособност” и „Енергийна ефективност”. Той „подбутна” и министрите, отговорни за организацията и проектите по съответните евроинициативи.

„Това, което направихме с Дянков и Добрев относно парите, които се дават по „Конкурентоспособност“, трябва с пълна мощ да продължи, да се ретранслира, да се мултиплицира... Това е много хубава програма и използвайте всяко ваше по каквато и да е друга линия събиране, особено когато сте в областните градове, да го казвате на хората”, призова Борисов.

По думите му „хубостта” на програмата се корени във възможността да се финансират „неща, които са видими и за обикновените работници”.

„С европарите правят покриви, правят съблекални, правят бани, правят стаи за почивка, купуват машини, купуват системи за управление, просто са много видими и много бързо влизат в потребление и реално се усещат от хората. А там стои близо милиард, който си чака да го вземат”, подчерта Борисов, приканвайки в частност регионалния и социалния министър към активно „пропагандиране” на програмите на ЕС, така че повече хора да се възползват от тях.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Преди да започнете да говорите по каквато и да е тема, казвате: Да напомня, енергийна ефективност, конкурентоспособност, подготовка на младите хора за шест месеца - и тогава започвате да говорите по друга тема. Просто хората трябва ежедневно да ги подбутваме, да отиват да вземат тези пари”, заръча още веднъж правителственият ръководител.

Покрай европарите Бойко Борисов не пропусна да обърне внимание и на финансите у нас – похвалени наскоро от международната рейтингова агенция „Мудис”. Преди дни тя потвърди стабилната си прогноза за икономиката на България.

„Искам специално тук да поздравя още веднъж всички вас, тъй като в доклада на „Мудис“ за годината са отчетени всички наши приоритети и постигнати успехи и констатации. Финансовият министър специално, вътрешният министър специално, правосъдният министър специално, Дончев – за усвояването на еврофондовете, и повтарям всички, които с нещо са допринесли”, поощри екипа си началникът на кабинета.