Строежът на третия лъч на метрото, който трябва да свърже бул. "Ботевградско шосе" с кв. "Овча купел" в София, ще започне с отсечката от бул. "Янко Сакъзов" до ж.к. "Борово". Това каза пред журналисти служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, цитирана от "Фокус".

По думите й това е най-сложна част от третата линия на метрото. Финансирането идва от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. България е предложила проекти за 4 млрд. лева за финансиране по програмата, чийто бюджет е 1,9 милиарда евро. Наложило се е актуализиране на проектите.

„Автомагистрала „Хемус” е изключително важна и сме я включили в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Предложили сме в част „Железопътна инфраструктура” довършването на направлението сръбско-турска граница и по-специално ЖП отсечките Елин Пелин-Ихтиман и Ихтиман-Септември, както и втора фаза на Пловдив-Бургас с обща индикативна стойност 1,3 милиарда евро”, обясни министър Ангелкова.

България е предложила и довършването на Лот 3 на автомагистрала "Струма" в 64-километровата отсечка, в която вторият подлот е тунел с дължина 15.5 км. В момента текат тръжни процедури за избор на изпълнител и през пролетта на следващата година може да тръгне строителството. Работи се по подготовка на алтернативен вариант, който няма да спре работата по подготовката на тунела. Техническият проект за тунела ще бъде довършен до края на 2014 г., а строителството ще започне в средата на 2016 г.