Не виждам кой ще замести Христо Иванов с ефективността и успешността, с която той беше тръгнал. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Кристиан Таков , преподавател по гражданско право в Софийския университет, по повод оставката на правосъдния министър.

„Министър Христо Иванов се опитваше да се движи в границите на възможно и мислимото. Той знаеше, че с прокуратурата с това парламентарно мнозинство, а още по-малко с такова нестабилно конституционно мнозинство, не може да се справи, защото просто няма политическа воля”, подчерта доц. Таков.

Христо Иванов беше решил да не пипа прокуратурата, защото смяташе, че не може да я пипне, допълни той.

„Българската политическа класа от 25 години насам няма никаква идея за държавност. Самата мисъл, че има разделение на властите, не я живеят на практика. За тях няма никаква граница между отделните власти. Те смятат съдебната власт за своя територия, която от време на време ще поупотребят – докато са на власт повече, когато не са на власт – по-малко”, допълни той.

По думите му политическите лидери се страхуват от прокуратурата поради свои зависимости. „Когато някой не смее да пипне главен прокурор и прокуратура, означава, че или е генетично роден страхлив, или е уплашен основателно”, подчерта той.

Нестаналата съдебна реформа означава нещастие, кръв, пот и сълзи за неопределен брой български граждани за неопределено дълъг период от време в бъдеще, отбеляза доц. Таков.

Той изброи три начина, по които според него прокуратурата вреди. „Първо, тя повдига неоснователни обвинения и тормози сума ти народ. Вторият начин е като внася некадърен обвинителен акт, така че обвиняемият да бъде оправдан”, обясни Таков, като даде пример с оправдания от съда Христо Бисеров. Третият начин според него е когато прокуратурата бездейства там, където трябва да действа - не повдига обвинение. Така по думите му се от една страна се осъществява прокурорски чадър, а от друга, може да се изнудва.

Никаква сериозна реформа, колкото и да е дълбинна, няма да постигне мигновени резултати , защото там ще са същите хора, подчерта още доц. Таков.

Той прогнозира, че в тази конфигурация на парламента съдебна реформа няма да има.

С оставката на Христо Иванов се сложи началото на нова нравствена ера, каза още преподавателят по гражданско право.