Депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов ще обяснява пред парламентарната си група какви са били мотивите за посещението му в Сирия и какви срещи е провел там, след като се завърне от страната. Социалистите се разграничиха от народния представител в понеделник, след като ден по-рано сирийското посолство в София обяви, че делегация, оглавявана от Ангелов, е заявила подкрепа за режима на президента Башар Асад по време на визита на 17 януари в Дамаск.

„БСП и ПГ на Коалиция за България ясно заявяват, че посещението на народния представител Страхил Ангелов в Сирия е в лично качество и не представлява позиция на Народното събрание и ПГ на КБ.

Темата за посещение на парламентарна делегация в Сирия бе дискутирана преди около месец, когато Хасковската търговско-промишлена палата се обърна с молба за подкрепа на усилията на българския бизнес за развитие на двустранните икономически отношения. Още тогава изразихме позиция, че посещение на парламентарна делегация при настоящите условия в Сирия е неуместно”, се казва в съобщението на социалистите, изпратено до медиите.

„Не мога да подкрепям Башар Асад, аз подкрепям Пламен Орешарски”, каза самият Страхил Ангелов пред „Фокус” по-рано днес. „Никога, по никакъв повод дори не съм споменавал името на Башар Асад”, заяви народният представител. Той посочи, че е провел срещи в Сирия, свързани единствено с бежанците.

„БСП и ПГ на КБ подкрепят усилията на международната общност за решаване на конфликта в Сирия и стартирането на преговори за намиране на политическо решение на гражданската война, за каквото сме апелирали още от самото й начало.

Припомняме, че още в края на август 2013 г. президентът на ПЕС Сергей Станишев ясно заяви в Брюксел, че е нужен политически изход от кризата и диалог. Тогава той изрази категоричното си становище, че режимът на Башар Асад не допринася по никакъв начин за политически изход от кризата. Тя можеше да бъде овладяна посредством диалог на много по-ранна фаза. През октомври миналата година, пред премиерите от социалистическото семейство, президентът на ПЕС Сергей Станишев постави въпроса за бежанския поток и поиска Европа да окаже помощ на страните изложени на най-сериозен имиграционен натиск”, се казва още в съобщението на „червените”.

МВнР блокирало други инициативи на Ангелов

Външният министър Кристиан Вигенин също подчерта, че нито посещението на Ангелов в Дамаск, нито изразените от него позиции имат връзка с официалната българска позиция за конфликта в Сирия – нито на изпълнителната власт, нито на българския парламент.

„Знаех за предишни негови инициативи, които успяхме да спрем през декември", каза първият дипломат след заседанието на Съвета по външни работи на ЕС в Брюксел. Вигенин е научил за визитата на Ангелов в Сирия в петък, когато все още е бил на посещение в Лондон.

По думите на външния министър, този път формата на посещението е по-различна. „Наречено е частно посещение. Не искам да коментирам повече в детайли.
Само ще спомена, че едно посещение се определя като частно не само от това кой плаща транспорта, но и какви срещи има там и как те са отразявани", подчерта Вигенин.

Той смята, че не може да се възприеме като съвсем частно посещение, когато се срещаш с парламентаристи, включително председателя на парламента на Сирия. „Своя извод за позициите, изразени там, правя от репортажите на сирийската телевизия и от прессъобщението на посолството в София, което беше разпространено”, изтъкна още външният министър.

„Надявам се след завръщането си г-н Ангелов да даде допълнителни разяснения и вече на тази база председателят на парламента Михаил Миков да реши как да реагира", добави Вигенин.

„Пореден дипломатически скандал”

От ГЕРБ нарекоха посещението на Страхил Ангелов в Дамаск „пореден дипломатически скандал”, забъркан от БСП. От опозиционната партия разкритикуваха ръководството на левицата и парламентарната й група за първите реакции по случая и настояха за обяснения от лидера на българските и европейските социалисти Сергей Станишев и външния министър Кристиан Вигенин, които според ГЕРБ трябва да поемат отговорност за „необяснимото поведение на депутата”.

„Отказът им ще се тълкува като опит да се промени геополитическата ориентация на страната”, подчерта депутатът Джема Грозданова, което представи официалната позиция на ГЕРБ.

Според опозиционната партия посещението не е самоинициатива, въпреки опитите да бъде представено като такова. „Трудно е един народен представител да направи нещо от личен характер, в такова качество може да бъде на много ограничен брой места”, обясни депутатът Димитър Главчев. Той беше категоричен, че парламентарната група на ГЕРБ няма да допусне „турбуленциите в БСП да се пренесат в управлението на държавата, още повече в международен мащаб".

От ГЕРБ възнамеряват да информират за случая ЕНП, както и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Своите действия депутатите на Борисов щели да формулират на заседанието утре на парламентарната си група.

Главчев видя в този скандал причина за оставката на кабинета и свикване на предсрочни избори. Той призова, след като парламентарната група на Коалиция за България официално се дистанцира от действията на своя депутат, който е и председател на групата за приятелство със Сирия към Народното събрание, да стане ясно дали Ангелов няма да стане независим депутат.

Отделно от представителите на ГЕРБ, лидерът Бойко Борисов изрази мнение по случая във Фейсбук. „Виждам едно тотално неразбиране на световните проблеми от управляващите. Техните международни скандали поставят страната ни в една безпрецедентна изолация. Депутат от БСП изразява подкрепа за режима на Башар Асад и се среща официално с председателя на сирийския парламент, а обяснението е още по-скандално – българският депутат сам инициирал посещението и пътувал на собствени разноски”, написа Борисов в социалната мрежа в късния следобед в понеделник.

„Като си депутат не можеш да си организираш сам подобно посещение и подобни срещи на такова ниво, без никой да знае. За всички е ясно, че той е изпратен там от своя лидер”, категоричен е Борисов.