Бившият червен депутат Страхил Ангелов обяви, че ще напусне Столетницата, твърди, че ще го последват още 40 души от БСП-София.

Оставката си ще подаде следващата седмица, защото последните дни не е бил в България, уточни той пред bTV. Тази вечер ще напише мотивите. Сред останалите 40 нямало известни имена.

"Най-вероятно ръководството на партията ще се опита да представи това като кариеристични изблици на всички тези хора, но жалката истина е, че става дума за едно голямо разочарование, натрупвано през години, които вече не са и малко. Не мога повече да бъда заложник на хора като Сергей Станишев, жена му, ПЕС, където е много важно той да се изявява за сметка на всички нас тук. Не споделям тези възгледи и тези ценности", коментира днес Ангелов пред БНР.

Той заяви, че не е разговарял с бившия лидер на БСП и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев за решението си и уточни, че в партията „никой с никой не разговаря“.

Настоящият председател на Столетницата - Михаил Миков, пък му изглежда архаично и заради него членуването в партията е станало демоде.

"Аз съм от години наред заложник на няколко династии. Ние всички трябва да обслужваме няколко семейства. Еми хубаво, моят баща не е бил отявлен партиен функционер, както и на много други хора. Какво да направим? Това означава, че ние нямаме никакъв шанс. И се потвърждава", коментира още бившият червен депутат.

Ангелов заяви, че председателката на младежкото обединение на партията е избрана с фалшификация и отбеляза, че хората по високите етажи в партията нямат визия за България, а само искат да запазят постовете си.

Той даде пример със столичната партийна организация, в която членуват 7000 пенсионера и само 310 студента. 20 от младежите напуснали през седмицата.

"Аз не мисля, че някой е притеснен от това нещо. Това се случва през годините много, много пъти", каза още Ангелов.

Страхил Ангелов беше за кратко депутат в 42-то Народно събрание, което просъществува малко повече от година. Той стана популярен в началото на 2014 г., когато от съобщение на сирийското посолство стана ясно, че на своя глава е водил делегация в Сирия, която е заявила подкрепа за Башар Асад. Ангелов беше председател на групата за приятелство със Сирия.

Във връзка с изказванията на Ангелов районният съвет на БСП-„Витоша” излезе с позиция.

„БСП има нужда от единство, а не от "единаци". Това единство можем да постигнем само с отговорни хора, готови да работят в екип и да подчинят идеите, уменията, себе си дори в името на лявата идея. С действията си Страхил Ангелов показа, че не желае да се съобразява с другарите си, с правилата и решенията в партията”, пише в позицията на социалистите от район „Витоша”.

Оттам напомниха на другаря си, че в БСП се влиза и излиза по собствено  желание и по тази причина той има пълното право да напусне партията.

„В този момент, повече от всякога, не можем да допуснем всеки да говори, каквото му хрумне и да гради имидж със смели изказвания пред медиите на гърба на партията. Това носи огромни проблеми на БСП и нарушава единството в редиците ни”, пише още в позицията.

От организацията уточниха, че Страхил Ангелов все още не е депозирал писмено оставката си и освен него само двама души още са обявили устно, че напускат - Искра Нейчева (председател на район "Витоша"), която е негова братовчедка, и Божидар Петров, председател на младежкото обединение на район "Витоша".

Очакваме тримата да заявят волята си писмено, а молбата на председателя Искра Нейчева ще бъде разгледана на конференцията на район "Витоша", която ще се проведе на 20-и юни 2015 г., уточниха от БСП-„Витоша”.