Заплатите на членовете на сменения борд на НДК са надхвърляли в пъти президентската заплата, съобщи министърът на културата Петър Стоянович по време на блиц контрола в парламентарната комисия по култура и медии.

Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Ирена Соколова защо се е наложила смяната на борда на НДК, при положение, че той увеличил приходите и дори е извел НДК на печалба, съобщиха от парламента.

По думите на министър Стоянович не е възможно НДК да е на печалба, при положение, че има 11 млн. лева задължения към държавата и старото ръководство не е успяло да спре движението надолу. Той определи като несъразмерни заплатите на борда на фона на тези задължения и не пожела да прави оценка дали ръководството е успешно или не, тъй като очаква ревизорите да се произнесат с доклад.

Министърът предложи на депутатите новото ръководство на НДК само да ги запознае с плановете си за развитие на двореца. По думите му НДК се готви за "съсредоточие на европейското председателство на България на ЕС през 2018 г."