Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев съобщи на пресконференция в НС, че очакваните приходи от ВЕИ таксата са в размер на около 150 млн. лева. Част от тези средства ще могат да бъдат използвани за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

„Ставката от 20% остава една и съща за фотоволтациите и за вятърните централи. Тези пари ще отидат и за подпомагане на енергийно бедните домакинства, приходите от тази такса отиват в бюджета, едно вето на президента е удар не толкова върху правителството, а удар върху българския народ”, каза министърът и препоръча на Росен Плевнелиев да прецени дали да налага вето, дали да сезира Конституционния съд.

„България вече е по пътя на икономическия растеж. Неслучайно и данните, които показаха на годишна база увеличаване на промишленото производство, го доказват. Ние не можем да имаме конкурентоспособна икономика без конкурентоспособна енергетика”, заяви Стойнев.

По отношение на "Южен поток" министърът заяви, че България като член на ЕС трябва да се съобразява с еврозаконодателството. „Но мнението ми, изразено в позиция на правителството и в частност на министерството, е, че ЕК също така трябва да бъде водеща в преговорите между отделните държави-членки и Русия, защото каква е гаранцията, че това, което постигнахме ние, ще бъде постигнато от друга държава – членка”, каза още министърът.

Той съобщи, че на 18 декември ще има среща с еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер. „Цялата ми работа и всичко, което правя, ще е в полза на българските граждани и винаги е защитавам националния интерес”, обеща Драгомир Стойнев.