Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира пред журналисти, че Главна инспекция по труда би трябвало да направи проверка в мина "Черно море". Трябва да се обърне внимание и на условията на труд в мината, заяви той, цитиран от БТА по думите му не е нормално хората, които отиват достойно да си изкарват хляба, да лазят 30 - 40 метра, за да стигнат до работното си място, да дърпат греди. Това за мен е недопустимо, каза министърът след участието си в международната конференция.

Министърът предложи по време на форума инициатива за по-тясно координиране на икономическото сътрудничество между балканските страни. За мен е важно да провеждаме координирана политика за подобряване на инвестиционния климат на Балканите, но още по-важно е да обединим своите усилията за привличане на инвеститори, за намирането на пазари и за представителството на общите ни интереси към външните партньори.

Министърът посочи, че за региона е жизнено важно развитието на транспортната и енергийната инфраструктура. Само чрез интегрираната търговия и междуфирменото коопериране, чрез обща инвестиционна рамка и улеснен и интегриран транспорт, и инфраструктура страните ни ще бъдат единен, стабилен и привлекателен пазар за нашите партньори, смята министърът.

Той цитира данни за 2012 г., според които стокообменът ни само с петте държави, с които имаме обща граница, възлиза на 11,6 млрд. евро. Близо една трета от българския износ е към наши съседи, каза министър Стойнев.

По думите му стокообменът ни показва значителен потенциал за растеж, защото, дори в условията на криза, за една година се е увеличил с 3,5 на сто.

По-късно в отговор на журналистически въпрос Стойнев заяви, че назначението на Румен Овчаров за представител на държавата в "ЛУКойл" е полезно и е съгласувано.