Все по-ясно става, че политическите нападки на управляващите за източване на 390 милиона лева от енергетиката касаят плащане по задължения за разполагаемост по дългосрочните договори за „Марица изток” 1 и „Марица изток” 3. Това заявиха пред „Фокус” от ГЕРБ, по повод изнесената информация от министъра на енергетиката Драгомир Стойнев.

По-рано днес той обяви, че „откакто с решение на НС е спрян проектът за изграждане на АЕЦ „Белене”, бившите управляващи от ГЕРБ са платили фактури на стойност 13 млн. лева, а разследванията на прокуратурата са за плащания на стойност 18 млн. евро”.

От ГЕРБ напомниха, че тези задължения нямаше да ги има, ако Тройната коалиция не бе подписала особени залози, срещу които частни фирми да изтеглят кредит от името на българските граждани за строителството на тези централи. „В този смисъл, министър Стойнев следва да се обърне към своите партийни другари от БСП в нападките си, а не към ГЕРБ. Плащания за разполагаемост по дългосрочните договори се извършват и в момента и ще се извършват и в бъдеще, тъй като те са поети задължения от Тройната коалиция за 15 години”, коментират от партията на Бойко Борисов.

"Напомняме за сетен път, че проектът „Белене” бе спрян от правителството на ГЕРБ с решение на МС и на НС. Ако някой не се е съобразил с волята на правителството и е извършил действия в противоречие на тези решения, сме убедени, че ще му бъде потърсена отговорност от страна на компетентните органи”, посочиха още от ГЕРБ.