Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се запозна с новия проект за изграждане на производствена инсталация в завода на "Девня Цимент" АД, съобщава пресцентърът на МИЕТ. Инвестицията е на стойност 160 млн. евро и е една от най-големите в България за последните 20 години, се подчертава в информацията.

Новата производствена линия предстои да бъде пусната в експлоатация през септември т. г., като годишният й капацитет ще бъде близо 1.5 млн. тона цимент. По време на строителната фаза инвестиционният проект генерира приблизително 1000 работни места, се казва още в текста.

По думите на Стойнев, цитиран в съобщението, инвестиции като тази, които показват иновативни продукти, се подкрепят изцяло от държавата. Той е разговарял с ръководството на Италчементи Груп, компанията майка на "Девня Цимент" .

Министърът е изразил удовлетворение, че чуждестранни компании на световно ниво избират да инвестират именно в България, осигурявайки хиляди работни места. До момента Италчементи Груп е вложила над 400 млн. лв. у нас, което я нарежда сред най-големите инвеститори.

Стойнев е посочил предприетите от правителството мерки за насърчаване на инвестиционната дейност чрез промените в Закона за насърчаване на инвестициите и в Закона за обществените поръчки. Промените в ЗОП имат за цел прекратяване на корупционните практики при избор на изпълнител, прилагани при предишното управление, е отбелязал той.

Драгомир Стойнев е добавил, че в началото на мандата на този кабинет БВП е бил отрицателен (-0.2 на сто), а през последните три тримесечия икономиката ни бележи ръст от над 1 процента. Той е подчертал категоричната позиция на управляващите "против "прекомерното ограничаване на въглеродните емисии от страна Европа.