Предложенията на ГЕРБ за актуализацията на бюджета са "цинични и нагли". Такова определение даде червеният лидер Сергей Станишев на идеите, оповестени от партията на Борисов, според които „по-малкото зло” би било кабинетът да предвиди социални мерки за около 200 млн. лева, а не да взима 5 пъти по-голям заем.

Станишев припомни, че бившите управляващи са отхвърляли подобни предложения в бюджета година след година. „Сега, когато са в опозиция, от ГЕРБ изведнъж станаха левичари”, коментира на пресконференция лидерът на БСП и отбеляза, че именно кабинетът на Борисов отворил "дупка" в бюджета, която налага неговата актуализация.

„Техните предложения не целят нищо друго освен популизъм, защото, ако бяха последователни, щяха да ги реализират още в бюджета за тази година”, коментира още Станишев.

Той засегна и темата с понижаването цената на тока. Председателят на социалистите припомни, че е имало искане от производители и разпространители на електроенергията за увеличаване на ценатас до 40% от първи юли.

„Както добре разбирате, това щеше да е абсолютно непоносимо за българските граждани. През февруари именно рязкото, необосновано и непрозрачно увеличение на цената на тока доведе до масови протести на българските граждани, изправени пред дилема дали да плащат сметките за ток или да осигуряват прехрана на семействата си”, допълни Станишев. По думите му затова се били взети тези спешни законодателни инициативи, които да доведат до изпълнение на консенсусното решение от заседанието на КСНС през февруари, за което до юни нищо не е било направено и второ – да се изпълни ангажимент от предизборната програма на Коалиция за България.

Станишев изрази мнение, че с направените законови промени, се е дала възможност да се подпомогне българското производство и да се отпуши износа.

„В резултат на решенията на правителството на Борисов и на контролирания от тях ДКЕВР, беше абсолютно необяснимо увеличена двойно таксата за пренос. Това превърна България в транзитна страна. В последните месеци български производители като ТЕЦ Марица Изток 2, АЕЦ "Козлодуй" не са имали възможност да изнасят ток в чужбина и по този начин да осигуряват обороти в българската икономика, да осигуряват работни места.
Само износът дава възможност да бъде стабилизирана ситуацията в енергетиката. Мисля, че това решение, което е факт, е важно за стабилността на енергийната система”, категоричен бе Станишев.