Бившият лидер на БСП и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев постави няколко условия, за да подкрепи номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат в Европейската комисия и поста на върховен представител за външната политика. В отговор на отвореното писмо, с което служебният премиер Георги Близнашки поиска подкрепата на Станишев за българския кандидат, той изразява възмущение, че номинацията е направена „на тъмно”.

В позицията си, разпространена от пресцентъра на БСП, Станишев обяснява, че „балансът на силите” е ключов в разпределянето на висшите постове в Европейския съюз. „Знаете, че при определянето на позициите, които заема една или друга фигура на европейско ниво, се отчитат както професионалните качества, така и принадлежността към съответното политическо семейство”, посочва лидерът на ПЕС.

„Този европейски принцип за търсене на справедлив баланс и съгласие се зачита както от ЕНП, така и от ПЕС. Пример за това е подкрепата на социалистите за новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер”, продължава Сергей Станишев.

В изложението си той предупреждава Георги Близнашки, че ще подкрепи номинацията на Кристалина Георгиева само ако бъде постигнато общоевропейско съгласие постът да бъде зает от кадър на ЕНП. В замяна на това обещание Станишев настоява, ако позицията на първи дипломат бъде дадена на ПЕС, служебният премиер, който ще представлява България на Европейския съвет на 30 август, да подкрепи кандидата на левицата – Федерика Могерини.

Номинацията на италианския външен министър обаче срещна много критики, защото е се смята за поддръжник на руската позиция в руско-украинския конфликт.
Бившият премиер Пламен Орешарски изказа устна подкрепа за Кристалина Георгиева, но така и не я информира официално, а следващото редовно правителство ще бъде евентуално избрано след изборите на 5 октомври. Постовете в ЕС пък трябва да бъдат разпределени до началото на ноемви, а като ключова се смята срещата в Брюксел на 30 август, на която България ще бъде представлявана от служебен премиер. Въпреки това Станишев критикува номинирането на Кристалина Георгиева „на първото заседание на служебния кабинет”.

„Дълбоко смущаваща е информацията, че от президентската институция са предупредили високопоставени лица в Брюксел, че ако кабинетът "Орешарски" излъчи кандидатура за Еврокомисията, то тя ще бъде оттеглена от служебното правителство. Въпреки че го поставям под съмнение, ако това се окаже вярно, то само по себе си би било тежък политически скандал и намеса в работата на легитимно избрано от парламента правителство”, пише той в писмото си до Близнашки.

Ето и пълния текст на писмото на Сергей Станишев до Георги Близнашки:

Благодаря Ви за инициативата да изпратите отворено писмо до мен в качеството ми на президент на Партията на европейските социалисти. Без съмнение кандидатурата и ресорът на бъдещия еврокомисар са от изключително значение за България.

През годините винаги съм се водил от националния интерес и възможността страната ни да получи силна позиция в ЕС. Това беше и причината през 2007 г. моето правителство да номинира г-жа Меглена Кунева за първи български еврокомисар, независимо че беше представител на по-малкия коалиционен партньор в управлението – НДСВ, както и на семейството на либералите в Европа. Тя имаше необходите опит, професионализъм и авторитет, за да получи важен ресор – „Защита на потребителите", въпреки че зае поста по средата на мандата и ключовите позиции вече бяха разпределени. Към онзи момент това беше най-доброто решение за България.

Сега в медиите се акцентира на въпроса „кой?", а не „защо?" и „какво?" би направил за страната ни бъдещият еврокомисар. Бяха тиражирани редица кандидатури от целия политически спектър: Меглена Кунева, Кристалина Георгиева, Кристиан Вигенин, Надежда Нейнски. Без да бъда изчерпателен, смятам, че всяка една от тях има необходимите потенциал и експертност да представлява достойно държавата. Но за обществото ни е важно да знае какви са вижданията на всеки един от номинираните за бъдещето на ЕС и за мястото на България в него.

Знаете, че при определянето на позициите, които заема една или друга фигура на европейско ниво, се отчитат както професионалните качества, така и принадлежността към съответното политическо семейство. Този европейски принцип за търсене на справедлив баланс и съгласие се зачита както от ЕНП, така и от ПЕС. Пример за това е подкрепата на социалистите за новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На 30 август предстои заседание на Европейския съвет, на което Вие като премиер предполагам ще присъствате. На него ще бъдат обсъждани и възможните решения за трите поста: Председател на Европейския съвет, Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и Председател на Еврогрупата. Ако се вземе политическо решение постът Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност да се даде на ЕНП, то аз с готовност ще подкрепя кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева. За мен ще бъде чест като българин тази позиция да бъде заета от мой сънародник. Убеден съм, че гражданите на Република България биха искали да знаят и вижданията на г-жа Кристалина Георгиева по основните предизвикателства, с които ЕС се сблъсква на международната сцена – от политиката на разширяване и добросъседство, през кризите и конфликтите в Украйна и Близкия Изток, както и отношенията на ЕС със САЩ, Русия, Китай и редица други въпроси.

Ако, обаче, постът бъде предложен на ПЕС, то тогава ще очаквам от Вас в духа на горепосочените принципи и на постигането на политически баланс, като министър-председател на Република България, да подкрепите силната кандидатура на европейските социалисти. Известно Ви е, че премиерът на Италия г-н Матео Ренци номинира с официално писмо до председателя на ЕК за този пост г-жа Федерика Могерини, която се ползва с широка подкрепа.

При реализирането на втория вариант съм готов на диалог, макар и малко закъснял, за да може България да получи ключов ресор за г-жа Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия.

Искам да Ви припомня, че на КСНС при президента на 17.06.2014 г. беше постигнато споразумение между водещите политически сили да се проведат консултации по редица въпроси. Една от темите беше и публичното дискутиране на номинацията на българския еврокомисар.
Въпреки изричното ми настояване, на срещата при президента на Република България г-н Росен Плевнелиев по повод банковата криза, тази тема не беше засегната, а разговорът се сведе до посочване на дата за произвеждане на изборите.

Дълбоко смущаваща е информацията, че от президентската институция са предупредили високопоставени лица в Брюксел, че ако кабинетът "Орешарски" излъчи кандидатура за Еврокомисията, то тя ще бъде оттеглена от служебното правителство. Въпреки че го поставям под съмнение, ако това се окаже вярно, то само по себе си би било тежък политически скандал и намеса в работата на легитимно избрано от парламента правителство.

Основната задача на служебното правителство е произвеждането на свободни и честни избори. Затова буди тревога фактът, че на първото си заседание кабинетът взе решение за номиниране на българския еврокомисар на тъмно, което е в разрез с договореното при президента и с позициите, които Вие лично отстоявате публично.

Впрочем, ако се съди по реакциите на ГЕРБ и ДПС, с тях очевидно има политическа договорка, но нейните мотиви и съдържание останаха тайна за обществото.

Въпреки това, отново съм готов за диалог, за да потърсим заедно най-доброто за България решение. В духа на добрите европейски практики, както аз, така и цялото ни общество, очакваме да чуем от бъдещия еврокомисар неговите виждания за бъдещето на Европа и България, както и за потенциалните ползи за страната ни като пълноправен член на ЕС", се казва в писмото на Сергей Станишев.