Председателят на БСП и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев поднесе цветя на паметника на Альоша в Пловдив - малко преди да започне среща с разширения актив на партията в града, предаде БГНЕС.

От най-високото място в Пловдив Станишев обяви инициатива, повдигната от пловдивските социалисти, която той адресира към целия членски състав и симпатизанти на левицата.

"Преди един месец Националният съвет на БСП прие политическа декларация срещу омразата и разделението на политическа, етническа и религиозна основа", каза Сергей Станишев. Становището включва и противопоставяне на оскверняването на паметници, на което периодично ставаме свидетели. Особено на паметници на антифашисти и на Съветската армия. Наближава 6-ти май, денят на воинската доблест, на Свети Георги. Наближава 9-ти май, Денят на Победата. Затова обявявам инициатива за почистване и подреждане на паметниците , посветени на българското воинство и на победата над фашизма. Мисля, че това е хубава, родолюбива, патриотична инициатива, каза още лидерът на БСП.

Той изрази убеденост, че членовете и симпатизантите на БСП ще се включат активно в цялата страна, а областните съвети на БСП ще огледат паметниците в районите си и ще направят своя преценка кой от тях има нужда от грижи. Неслучайно днес Сергей Станишев поднесе цветя на паметника на Альоша- " и към него имаше посегателства, каза той, а ние винаги ще се противопоставяме на такива безумни намерения".

"Партията е мотивирана за силна, за активна и открита кампания, защото разбираме значението за тези избори както за промяната в Европа, за една нова и социална Европа, така и за България, която трябва да бъде достоен, равноправен партньор в ЕС и за да може да отстояваме до край нашите интереси, както и значението на вътрешнополитическия живот", заяви Станишев.

В София се очаква в рамките на тази инициатива да бъде почистен Паметникът на Съветската армия, върху който, както каза Станишев, " всякакви псевдохудожници се упражняваха". Това обиди много хора, допълни той и завърши с думите, че паметниците са част от българската история и от родовата ни и историческа памет.