Консултативният съвет по национална сигурност /КСНС/ е сериозен успех за държавата. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев пред журналисти в парламента.

Според него работата на Съвета по проблема с миграционния поток към страната ни е сигнал към хората за способността на държавата да решава проблема, да концентрира всички необходими организационни, институционални и финансови ресурси, за да посрещнем тази нова, необичайна за България ситуация по един достоен за държавата начин.

Станишев добави, че за обществото е било важно да знае, че има широк и комплексен план по отношение на кризата с бежанците и нелегалната имиграция и той започва да действа. Лидерът на БСП разказа за свои разговори с много кметове на погранични общини, в които те споделят, че има разлика в ситуацията. Това личи и от статистиката на нелегални имигранти, които пресичат границата, допълни той. В същото време трябва да покажем човешко отношение към хората, бягащи от една война, и това също е показано в правителствения план, включващ множество действия, засягащи техния здравен статус, социалното положение, образованието на деца, обясни Станишев.

Лидерът на левицата допълни, че е било важно членовете на КСНС и от управляващите, и опозицията да заявят своята категорична позиция за протестите в страната от последните месеци. По думите му не е демократично да се държат като заложници депутати, министри, експерти и синдикалисти, да се блокират улици. Самият Станишев беше обект на блокада от страна на протестиращи в деня на "похода на справедливостта", по време на участието си в телевизионно предаване.

"Виждаме, че има много параполитически формирования - кръгове, неправителствени организации, които реализират политика, без да носят отговорност за това", добави той.

Червеният лидер посочи като успех на КСНС решението да се упълномощи министър-председателя да инициира в един от следващите европейски съвети предложението за регулация и по-голяма прозрачност на доходите и собствеността на политиците както в ЕС, така и в държавите членки.