Лидерът на БСП Сергей Станишев подготвя „стилна” церемония, която да отбележи 20-годишнината от създаването на Партията на Европейските социалисти (ПЕС).
Днес Станишев заминава за Брюксел, за да уточни последните детайли около събитието, на което ще присъстват повече от 600 гости от цяла Европа, съобщиха от левицата.

Премиери, еврокомисари и лидери на партии са само част от знаковите личности от европейската левица, които ще присъстват на церемонията. Тя ще започне в 20 ч в сградата на Албърт Хол на 18 февруари.

Ще присъстват председателят на Европарламента Мартин Шулц, председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода, еврокомисарите Лазло Андор, Мария Даманаки и Хоакин Алмуния, премиерите Елио ди Рупо (Белгия) и Еймън Гилмър (Ирландия), вицепремиерът на Люксембург Жан Аселборн, министърът на външните работи на Холандия Франс Тимерманс, лидерът на френските социалисти Харлем Дезир, председателят на най-голямата опозиционна партия в Португалия Антонио Хосе Сегуро, лидерите на левицата в Унгария - Атила Мещерхази, Чехия - Бохуслав Соботка.

В рамките на посещението си в Брюксел Сергей Станишев ще участва и в заседанието на Президиума на ПЕС. Един от основните въпроси, който ще се обсъжда, е актуалната политическа обстановка в Европа.