Лидерът на БСП Сергей Станишев очаквано ще оглави листата на партията за предстоящите избори за Европейски парламент, предаде „Дарик”, цитирайки източници от редиците на социалистите.

Въпреки че самият той се въздържа да обяви решението си, новината не е изненада, след като Станишев получи най-много номинации от всички местни структури, гласували предложения за листата на БСП за евровота. Председателят коментираше листата само с намека, че да стане еврокомисар за него не е самоцел. Той не пропускаше да наблегне на това, че работата му във вътрешнополитическо отношение е по-важна за него.

Въпреки че на Конгреса в събота листата няма да бъде представена, на „Позитано” 20 не очакват изненади и лидерът им да поведе кандидатите. На второ място се очаква да застане настоящият евродепутат Илияна Йотова, на трето – Георги Пирински, на четвърто - Петър Курумбашев, следван от Достена Лаверн. Последните двама кандидати ще бъдат от гражданската квота на БСП.

Шестото място е предвидено за коалиционния партньор в Коалиция за България - партия „Български социалдемократи" с лидер Георги Анастасов, който се очаква да посочи Светлина Йолчева.

Социалистите определят този ход на Станишев като опит да бъде предотвратено евентуално присъединяване на „Български социалдемократи" към формацията на Георги Първанов АБВ. За това намекна президентът в интервю за bTV във вторник. Той изрази категорично убеждение, че бъдещите евродепутати от АБВ ще бъдат част от групата на ПЕС. Единствената възможност за това е листата на формацията да бъде регистрирана от членка на Партията на европейските социалисти (ПЕС). В България освен БСП такава е именно „Български социалдемократи”, а двете си партнират в парламентарната група на Коалиция за България.

Според разчетите на ръководството на партията първите шест места в листата са избираеми, като се допуска изгубването на едно от тях при успех на някоя от малките партии.

Въпреки че Деница Караджова води сред номинациите, Станишев смятал, че тя е полезна в парламента в България и още мислел как да постъпи.