Очакваме рестарт в работата на правителството, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на събрание-концерт, посветено на 69-годишнината от победата над хитлеро-фашизма.

„Това, което е започнало правителството, трябва да се продължи с много по-решителни крачки, още по-ясна политическа перспектива и добре очертани приоритети”, каза още лидерът на левицата, цитиран от БГНЕС.

Станишев подчерта, че БСП има 122 години история и е оцеляла заради работата си за „общественото благо”. „Затова се нуждаем от заряда на 9 септември 1944 година. Вярваме, че дори задачи, които изглеждат трудни или непостижими, са постижими, ако работиш здраво. За мен 9 септември винаги ще бъде много емоционално натоварен празник, защото съм син на български антифашист и с това винаги съм се гордял”, добави той.

Политикът определи 9 септември като „светла дата, защото даде старт на един огромен епохален период на социална трансформация на нашето отечество”. „Когато днес хората от по-възрастното поколение и ние от средното поколение разговаряме с младото поколение, на тях дори им е трудно да си представят колко модерна и технологична беше България”, добави Станишев.

Той за пореден път подчерта как „4 години ние преживяхме изключително тежък период, имаше антисоциална политика, имаше процес на срастване на една партия с държавата не за обществено благо, а за лична облага на малка група, начело с управляващите от ГЕРБ”.

Стотици членове и симпатизанти на левицата се събраха в зала 3 на НДК, за да си спомнят за случилото се на 9 септември 1944 година. На тържественото събрание присъства и най-възрастният член на БСП - 103-годишният Асен Костов.