Невероятно признание направи лидерът на БСП и ПЕС на пресконференция във вторник. Обяснявайки, че президента Росен Плевнелиев е свързан с кръга „Капитал”, Сергей Станишев обяви, че „съществуват много кръгове”.

„Друг кръг е кръгът около КТБ, включващ самата банка и медиите, свързани с нея”,обяви Станишев в „пристъп на необяснима откровеност”. Запитан дали и Делян Пеевски, злополучно номиниран за председател на ДАНС, принадлежи към този кръг, Станишев отговори: „Предполагам, че да”.

Преди по-малко от месец Станишев определи решението за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС като „нестандартно решение”, породено от трудната ситуация, а тезата на Орешарски бе, че той е експерт, който ще се справи с контрабандата.

От импийчмънт до кръговете

Всъщност изказването на Станишев дойде покрай коментара му за инициирания от „Атака” импийчмънт на президента Плевнелиев.

„За съжаление, г-н Плевнелиев излезе от ролята на президент, който би трябвало да е обединител на българското общество и показа висока чуваемост към протестиращите, но и пълна глухота към мнението и позициите на друга значима част на обществото.

Г-н Плевнелиев е президент от 2,5 години, през този период той основно мълчеше. Мълчеше за много безобразия и за задкулисния олигархичен модел на партията ГЕРБ, от която той беше министър, избран и няколко пъти спасяван от гласовете на партията "Атака". Г-н Плевнелиев с половин уста призовава за предсрочни парламентарни избори. Президентът заема страна”, каза още Сергей Станишев.

„Мястото за политически дебати е българският парламент. За последните седмици нито веднъж Плевнелиев не укори ГЕРБ затова, че саботират българския парламент и нито веднъж не ги призова да преосмислят тази позиция. Това е неприемливо и не отговаря на очакванията към един президент на страната”, заяви още Станишев.

"Ако цената за доброто отношение от страна на Плевнелиев към парламента и правителството е условието ГЕРБ да участват в управлението, тази цена е неприемлива. Този подход поставя президента в обслужваща роля и позиция към Бойко Борисов и Цветан Цветанов и не отговаря на неговите конституционни задължения на президент и показва, че подозренията към неговата политическа пристрастност и обвързаност са основателни в много висока степен", коментира лидерът на БСП.

„Тезите във финалната част от изказването на президента обслужват в най-голяма степен два политически и един икономически интерес. Единият политически интерес е интересът на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за консолидиране на тяхната власт в ГЕРБ и за преборване на всички недоволни. Бързи предсрочни избори са единственият шанс за Борисов и Цветанов да консолидират своята власт в ГЕРБ и в парламентарната група на партията. Вторият политически интерес е ролята на "бабуването" на новото дясно с очевидната идея, която прозира зад поведението на държавния глава да се формира коалиция между ГЕРБ и новото дясно. Този план е доста видим”, твърди лидерът на „червените”.

Последният интерес е по-скоро медийно-икономически и е на кръгове, с които Плевнелиев има стара обвързаност, в това число в процеса на неговото номиниране за министър в кабинета на Бойко Борисов, смята Станишев. Той свърза президента с кръга "Капитал" и с икономическите интереси около този кръг, с кръга около "Глобална България" и с групата "Типинг пойнт" (групата се свързва с Цветелина Бориславова – бел. ред.). Тук Станишев обяви съществуването на кръга около КТБ и предположи, че Делян Пеевски е част от него.