Противопоставим на изваждането на ВМЗ от забранителния списък за приватизиране. Това обеща в Сопот лидерът на социалистите Сергей Станишев, обяснявайки, че от БСП ще разговарят с всички опозиционни групи в парламента по темата.

Червеният политик се срещна с работници от военния завод, пред които изтъкна, чр решението на правителството по отношение на бъдещето на ВМЗ говори за „безотговорност” и „абдикиране на държавата”.

„Изваждането на завода от забранителния списък води до бърза приватизация със съкращаване на хора. Ние сме против, защото това е бягство от отговорност”, подчерта Станишев и допълни, че подобно предприятие не може да съществува без ясни държавен ангажимент и политика.

Той все пак изрази задоволство от изплатените преди ден заплати на всички разботници, но подчерта, че „това не решава целия проблем”.

Станишев посочи, че сегашният мениджмънт на ВМЗ-Сопот, който е бил назначен от ГЕРБ, е „забатачил предприятието най-много в периода преди 2005 г.”.

„Прегледах внимателно анализите. Когато се формира нашето правителство, бяха ужасни задълженията. Оказа се, че същият човек, който ги е направил, сега управлява предприятието и не ме учудва резултатът”, заяви лидерът на социалистите. Той припомни, че по време на неговото правителство са положени огромни усилия, за да се намалят задълженията, да се осигурят нови договори. „За една година договори бяха осигурени договори в размер на 87 милиона долара”, подчерта Станишев.

Според него ВМЗ-Сопот „има капацитет, има хора, които са добри специалисти и техника”.