Не виждам основания за икономически санкции срещу Русия - това каза на пресконференция в Разград председателят на БСП Сергей Станишев. Той посочи, че това е и политическа позиция на БСП и тази криза между Русия и Украйна може да се реши и само политически. Всичко останало, според лидера на БСП, създава една спирала от напрежения, риторика от годините на студената война и действия, които изострят конфронтацията.

Станишев отбеляза, че в крайна сметка всяка криза е за сметка на обикновените хора - украинци, руснаци и българи. Той подчерта, че в Украйна живеят 250 хиляди българи и българският интерес е да се намери бързо, колкото и да е трудно, чрез преговори и диалог политическо решение, което да даде вътрешна стабилност и на Украйна като държава, да гарантира интересите и виждането и на рускоезичното и руско население, както и на българското малцинство в Украйна.

Освен това, при икономически санкции България ще е сред най-пострадалите страни, заяви Станишев. Той припомни, че страната ни има много ясни спомени от 2009 г., когато две седмици нямаше газ за България в резултат на газов конфликт между Русия и Украйна, и добави, че за тези две седмици тогава загубите за българската икономика са били над 200 милиона евро. На някои може да им е лесно географски и обективно да предлагат такива инструменти, но ние смятаме, че това е път в задънена улица и затова настояваме за политически диалог, добави Станишев.

Лидерът на БСП и председател на ПЕС отбеляза още, че на тези европейски избори всеки един гражданин в ЕС ще може да каже своята дума и да определи кой е предпочитаният кандидат за ЕК. Досега Еврокомисията се избираше зад закрити врата, сега гражданите избират личността, която е обща като кандидатура за всяко едно водещо политическо семейство, коментира Станишев.

Председателят на БСП е на посещение в Разград за срещи с актива и с представители на бизнеса. Той посети стадиона и базата на футболния клуб "Лудогорец", както и археологическия резерват "Абритус".