„Първо няма такова нещо като АБВ, не ме разсмивайте наистина, второ няма как да стане член на Партията на европейските социалисти (ПЕС)”. Това заяви пред български журналисти в Брюксел в отговор на въпрос дали е възможно АБВ да стане член на европейската левица председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му към момента АБВ е само една хипотеза, която се утвърждава като е един идеен тюрлюгювеч, който маскира по същество един чисто властови проект. Станишев добави, че хипотезата за прием на АБВ в ПЕС не се променя, дори ако новата политическа сила получи съдебна регистрация.

„Нищо не им дава основание да бъдат член на ПЕС, няма как да стане. Членството в ПЕС не е лека работа”, коментира лидерът на левицата.

В Брюксел Станишев отхвърли твърденията, че е под натиск да се оттегли от председателския пост в ПЕС.

По-късно от пресцентъра на БСП съобщиха, че според Станишев приетата днес декларация от Народното събрание във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа има политическо значение за България и за хода на европейската кампания и за цялата обществена атмосфера в нашата страна.

„Всички се кълнем в Левски, в неговите идеали и завети, но понякога най-светлите личности от българската история се използват за нечисти цели”, заяви Станишев.

Лидерът на БСП отговори уклончиво на въпроса с нарастващото напрежение в Украйна. "Това е въпрос на правителството, нека съберем информация." Така той отговори на въпроса дали ще подкрепи евентуални санкции срещу Киев. Председателят на ПЕС отказа да изрази ясна позиция, като заяви, че "решенията ще се вземат в диалог, включително с политическите сили, които са в правителството".

Според Станишев поставянето на Украйна пред избор между ЕС и Русия "само влошава нещата".