Искам да благодаря на депутатите от ГЕРБ, че оставиха правителството на власт, защото ние си бяхме донесли оставката, ако не гласувате закона. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна веднага след окончателното приемане на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Премиерът отиде в пленарната зала заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов тази вечер, след като депутатите обсъждаха закона няколко денонощие.

Преди законът да влезе в пленарната зала Бойко Борисов бе обявил, че ще се оттегли от властта, ако законът не бъде приет.

Той благодари на всички, които подкрепиха текстовете от закона, като изрично посочи РЗС, Синята коалиция и независимите депутати. Премиерът благодари и на опозицията и посочи, че по много от текстовете конструктивно били приети забележките.

Борисов отбеляза, че смисълът на парламента е да има дебати и различни мнения и накрая да се приеме това, което е важно за народа и за евроатлантическите партньори.

По-късно в кулоарите премиерът заяви, че това е един много добър закон.

Ако има нещо, което да се уточнява по него, има бъдещи поколения, нека да го правят, каза премиерът.

Според него реакциите на евроатлантическите посланици ще бъдат изключително положителни. Борисов определи закона като много лош за незаконно забогателите.

Вече 22 години хората гледат палатите в подножията на Витоша, по морето, по язовирите и се чудят с какви пари са построени, надявам се законът да урегулира този процес, каза премиерът. 

Той нарече абсолютна инсинуации на опозицията твърденията, че ще засегне и обикновените хора. За да обясни тази си теза, премиерът припомни закона за амнистията. 

"Тройната коалиция си прие закон, който да администрира всички престъпления техни и Брюксел им каза, че това е голяма глупост, което са направили, но те си го приеха и то важеше до идването на нашето правителство на власт. Ние приемаме закон, който важи за нас", каза Борисов.

Премиерът подчерта, че "всеки български гражданин, който е придобил по някакъв начин незаконен имот ще му бъде отнет – това иска народът и това сме приели".

Днес ние сме на власт, утре ще дойдат други, след това трети, така че всички сме подвластни на този закон, заключи Борисов.

Спорният законопроект за конфискацията, който БСП обяви за репресивен, бе гласуван ударно за пет дни. До половин година ще се сформира и новата Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Действащата в момента Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност се закрива.

Депутатите гласуваха новата комисия да може да сключва спогодби с проверяваните лица, но в този случай ще им се отнеме най-малко 75 на сто от незаконно придобитите пари и имущество.