Държавата ще отнема имущество на тези, които не могат да докажат как са го придобили, ако се установи, че има разлика между това, което притежават и това, което са получили като доходи за над 250 хиляди лева за последните 15 години. Това решиха депутатите след като приеха на  второто четене закона за конфискацията. Дебатите по закона продължиха няколко денонощия.

На конфискация ще подлежи не само личното имущество на хората, за които има съмнения, че са го придобили по незаконен път, но и това на съпруга, имуществото на непълнолетните му деца, имуществото на лицето, с което проверяваният живее без брак.

Ако имуществото е прехвърлено на роднини, също ще се конфискува. Ще се конфискува и имущество, ако с него е осъществена сделка с трети лица, ако те са предполагали, че произхода му е незаконен. Опозицията се закани да прати част от приетите текстове в Конституционния съд.

Ако е невъзможно да се конфискува обособено имущество, в полза на държавата ще се отнема паричната му равностойност, определена по пазарна цена към момента на предявяване на иска.

След по-малко от 9 часа сън през изминалата нощ, депутатите обсъждаха закона повече от 13 часа и днес. По предложение на ГЕРБ, заседанието беше удължено до приемането му. Тази вечер в парламента дойдоха и премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов.

След маратона по приемането на закона споровете за всяка думичка направиха депутатите дезориентирани. Острието на опозицията Мая Манолова изскочи на трибуната без карта и я търси поне минута пред погледите на цялата зала.

Опитът на независимият Георги Терзийски да докаже, че не е взел картата на Манолова беше париран от председателя на парламента.

"Предполагам, че някои се е пошегувал и временно е прибрал моята карта от първия ред. Но както е двоен стандартът по отношение на депутатите отляво и управляващото мнозинство, така ще бъде двоен стандартът и на политическата комисия, която създавате за проверка на имущество”, каза Манолова.

"Дебатът от 3-4 дни, както върви, е сведен до малоумие"

заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание Анастас Анастасов, който коментира, че това се случва за първи път.

Сутринта депутатите вдигнаха оборотите и приеха набързо десетина члена. В одобрения член 57 от закона е записано, че проверяваното лице ще представя писмена декларация за имотите и вещите си в 14-дневен срок. В декларацията ще бъдат посочени имоти, вещи, участия във фирми и вземания, ще бъдат описани и членовете на семейството, банкови сметки в чужбина, източниците на доходи и основанията за придобиване на имущество.

Заради изискването да бъдат декларирани включително „кораби и въздухоплавателни средства” в дебата беше намесен и малкият самолет на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

"Дебатът в тази посока става и смешен"

заяви от трибуната Велчев. Правосъдният министър Диана Ковачева обясни, че приемането на закона ще бъде отразено в юлския доклад на Европейската комисия. Днес тя, заедно с посланиците на европейските държави, също отиде в парламента, за да проследи работата на депутатите по закона за отнемане на имущество.

„Посланиците изразиха удовлетвореност”, коментира Ковачева. По думите й най-голям интерес у дипломатите предизвикват текстовете, свързани с административните нарушения и сигналите от страна на гражданите.

Парламентът обсъди член 60, според който проверяваният има едномесечен срок за възражение, след като получи всички материали за него.

„Не може да не прави впечатление, че лицето е проверявано година или година и половина, без да бъде информирано и му даваме 1 месец да се защити,” обърна внимание депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Според него не е нормално да се предприемат репресивни мерки, без потърпевшите да знаят за това.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Стремежът ви към политическа воля създава отровна атмосфера в държавата, която рано или късно ще рефлектира върху вас самите,” обърна се Петков към управляващите.

Мая Манолова поиска повторно гласуване на предложението на Тодор Димитров от ГЕРБ за удължаване на заседанието и предупреди герберите, че

„Този закон ще се върне като бумеранг и ще отвее техните глави”

Снощи депутатите се скараха за това дали обезпечителните мерки ще съсипят всеки търговец, който бъде проверяван за незаконно придобито имущество. Мерките включват блокиране на сметки, имоти и транспортни средства.

 “Г-н Велчев отсега знае срещу кои фирми ще бъде прилаган този закон - които не спонсорират ГЕРБ, не харесват ГЕРБ, чиито собственици си позволяват да харесват други сили,” каза депутатът Мая Манолова от Коалиция за България.

„Уважаема г-жа Манолова, да аз с усмивка внесох този закон, защото смятам, че всички фирми, които се занимават най-вече с дрога, тъмен бизнес - демек вашите фирми, на БСП, ще бъдат следени и ще бъдат преследвани, защото незаконно се занимават с бизнеса,” отвърна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

"Това е библия на реваншиста"

Само бог може да има самочувствието, че може да въздава чувство за справедливост у българските граждани. Аз повече няма да наричам този законопроект закон,” коментира независимият народен представител Георги Терзийски.