Признание за топли чувства, макар и „изтръгнати” чрез критика, съпроводи новата серия от обсъждането на Закона за съдебната власт, който беше върнат в парламента след президентско вето.

За силни емоции заговори депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов, който нарече ветото на Росен Плевнелиев „срамно” – за президента, за премиера и за ГЕРБ. Традиционно експресивен, той откри липса на разделение на властите.

„Как се стигна до това вето? По разпореждане на премиера Бойко Борисов. За какво разделение на властите става дума тук? Кой е държавен глава в България?”, попита народният представител. Според него министър-председателят е погазил конституционните си правомощия, надскачайки тези на президентството и парламента.

Корнезов заяви, че Борисов е сложил подписа си под приетите текстове, но попита кой му е „нашепнал отгоре или накъде встрани” да го промени.

Когато заговори за алената буква, която трябва да носи ГЕРБ, в картинката бе включена и Искра Фидосова, към която „червеният” депутат неведнъж е проявявал симпатии и повелително е напътствал. По вота на недоверие заради АЕЦ „Белене” тя бе призована да чете, а днес получи нов съвет: „Не се усмихвайте, г-жо Фидосова, каквато и слабост да имам към вас. Това е едно срамно вето, вето-фарс, а Любен Корнезов не участва във фарс”.

Към определенията на ветото се присъедини и неговият съпартиец Михаил Миков, който го нарече „симулативно”, но пък в услуга на бившия правосъден министър. „Маргарита Попова си отвори широко врата за връщане в съдебната система след приключване на вицепрезидентския си мандат”, заяви той. А мотивите на държавния глава, които той нямало да подкрепи, показвали ниска институционална култура.

От ДПС призоваха обсъждането да бъде освободено от ракурса дали се подкрепя президентското вето. „Дебатът не е за това дали мотивите на президента са достатъчно прецизни. Проблемът е в това дали подкрепяме тази законодателна уредба, която мнозинството прие и днес е оспорена”, каза Христо Бисеров, който изтъкна, че Движението не е подкрепило текстовете.

Синята коалиция обяви, че ще подкрепи ветото на президента, въпреки че имало и други текстове, върху които можело да се разпростре. Съпредседателят на парламентарната група направи и разчет на кариерното развитие на членовете на ВСС, описани в закона, и на спорния авторитет, който имат:

„Твоят авторитет не се гради от това дали си шеф на Административния съд или не си. Тези хора изпълняват граждански дълг. Едните са били част от една тежка корумпирана система, други не са. Едните са в тефтерчето на Красьо Черния, други не са. Едните си рушат авторитета, други не. Да приемем, че сте прави, че на всеки трябва да се даде по един морков в края на неговия мандат. Има ли толкова места за премиране? Какъв ще стане главният прокурор после – по-главен прокурор?”.