„Предстоящият референдум в Крим е незаконосъобразен, дори от политическа гледна точка”, заяви в петък премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на граждански и неправителствени организации и добави: "Не можем да подкрепим референдум за отделяне на Крим, нито една друга държава не го подкрепя". Коментарът му по темата идва няколко дни след като външният министър Кристиан Вигенин каза пред „Дойче Веле”, че България няма да признае резултатите от допитването в автономията.

Премиерът обясни, че украинската конституция не предвижда отделни региони да организират референдуми за отделяне на територия. „Ако сегашният украински парламент промени конституцията си, и бъде възможен референдум за отделяне на територии, ще подкрепим такова действие, което е в съответствие на действащата Конституция”, каза той.

„Следим с особено вниманието развитието на ситуацията в Украйна. Има много допуснати грешки при стабилизирането на ситуацията в Украйна. В последните месеци, от всички участващи страни, имаше допуснати такива. Българската позиция за украинската криза е - подкрепа посредством дипломатически средства, които касаят и българското общество, което е едно от най-големите малцинства в Украйна – над 250 000 души”, допълни Орешарски.

Той обясни, че това е била и една от предпоставките Вигенин да посети Украйна. „Ние защитаваме запазване на териториалната цялост на страната. Има договор, подписан от повечето Велики сили, според който Украйна предоставя ядрения си арсенал, в замяна на териториалната си цялост. Отправяме призив към украинските власти, новите, да водят политика за неескалиране на напрежението, интеграция на гражданите, без значение от тяхната националност и вероизповедание”, каза още Орешарски.

„На всяко заседание на Министерски съвет, непрекъснато получаваме информация за актуалното състояние, както и на нашите партньори от ЕК, посочи Орешарски. Към настоящия момент нямаме оптимистични новини и се страхуваме, че на 20 - 21 март на срещата на върха една от най-важните точки ще е обсъждане реакцията на ЕК към развиващото се в Украйна, както и референдума в Крим. България потенциално е между страните-членки на ЕС, които биха претърпели най-големи икономически щети, ако се проведе следващ етап на икономически санкции”, каза още премиерът.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната