500 хиляди лева за радикализиране на антиправителствените протести. Сумата била предложена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на Бисер Миланов и движението му "Свобода". Това разказаха пред депутати сподвижници на Миланов.

Три часа продължила срещата на Миланов с Борисов в дома му в Банкя, разказа председателят на движение „Свобода” Йордан Бонев. Той също бил там и чул офертата - пари срещу по-агресивни протести.

„За това нещо, ако го бях изпълнил, ни беше обещана сумата от 500 хиляди лева. За това нещо получихме капаро от 12 хиляди лева”, обясни Бонев.

Капарото било предадено от Върбан Малинов, който бил „подчинен" на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев.

„Аз бях с Бисер на 25-ти, когато отиде да вземе парите от Върбан. На автогарата се срещнахме. Няма какво да добавя повече”, допълни Деян Стефанов.

В хода на изслушването в парламентарната комисия, предлаганата сумата нарасна от 500 хиляди на 1 милион. „Офертата е стигнала 1 милион лева за превземане на парламента”, каза още Бонев.

Пред bTV Бисер Миланов категорично отрече да е взимал пари от Бойко Борисов и ГЕРБ:

„Йордан Бонев дойде и ми предложи да направя една декларация. Да подпиша, че съм съгласен с това, че Борисов ми е дал 500 хиляди, да направя декларация и да бъда освободен. Питайте Бонев кой стои зад тази оферта - може би някои хора, от които зависи моето излизане”, коментира Миланов.

Йордан Бонев отрече да е правил подобно предложение на Бисер Миланов. А на депутатите в 50 минути разясни кой организирал летните протести, кои медии са платени, какво мисли Борисов за последните избори, кои политици са близки до сърцето му и какви са отношенията на президента с партиите.

От ГЕРБ заявиха, че Бойко Борисов „няма да влиза в обяснителен режим”. Според партията, казусът "Миланов" целял единствено да отклони вниманието от липсата на решение по случая "Бисеров".