В новия Наказателен кодекс ще има текстове, които да уреждат специална защита за екипите от Спешна помощ и в спешните приемни отделения, съобщи здравният министър Десислава Атанасова.

Според нея, трябва да се завишат наказанията за случаите, когато лекарите биват нападани. Засега Атанасова не навлезе в подробности, но каза, че е разговаряла с правосъдния министър Диана Ковачева, която подкрепяла идеята.

Тези лекари работят под непрекъснат стрес, мотивира се Атанасова. Повод за коментара стана инцидентът в благоевградската болница от тази нощ, където полицията предотврати щурм на роднини на починала пациентка.

Дежурните са действали бързо и адекватно и не тяхната реакция е довела до смъртта на жената, каза Десислава Атанасова.

Това не е първият случай на агресия спрямо медици. Двама братя нападнаха лекар, медицински сестри и полицейски екип в болницата в Пазарджик. Мъжете също търсили виновен за смъртта на майка си.

От лекарския съюз искат лекарите да имат статут на полицаи или пожарникари, но предложението веднъж бе отхвърлено от Народното събрание. А полицаи, които да пазят лекарите от недоволни пациенти, най-вероятно няма да има, защото ще струва скъпо на държавата. Според главния секретар на МВР Калин Георгиев реакцията на патрулите е достатъчно бърза и адекватна, за да не се налага постоянно полицейско присъствие.