Ново социологическо изследване твърди, че два от обявените нови политически проекта имат реални шансове да разместят пластовете при евентуални предсрочни избори. Ако вотът беше днес, разликата между първите две партии БСП и ГЕРБ е 3%. Данните показват и повишаване оценката за дейността на членовете на кабинета, като най-успешни са определяни премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Проучването е на „Сова Харис” по поръчка на вестник „Преса”.

Според социолозите Реформаторският блок и „България без цензура” биха получили подкрепа съответно от 7,6% и 4,8%. Другият нов политически проект БАСТА би спечелил доверието на 1,5%. На анкетираните е задаван въпросът "вие лично бихте ли гласували за...” конкретната формация.

Прогнозираните цифри са в резултат на преструктурирането в дясната страна на политическия спектър вследствие на намалялата подкрепа за ГЕРБ, което отваря ниша за новите субекти, коментира социологът Васил Тончев.

Ако изборите бяха днес, участвалите на предсрочния вот през май биха се наредили по следния начин – БСП – 20,9%; ГЕРБ – 17,9%; ДПС – 6,2%; НФСБ – 2,3; „Атака” – 2,1%; ДСБ – 1,3%.

„Четири месеца след предсрочните парламентарни избори от май 2013 можем да твърдим, че наблюдаваме една сравнително устойчива структура на електоралната подкрепа за основните политически партии. Фактически резултатите, които се оформиха след изборите, се утвърдиха и се потвърждават вече трети месец”, заяви още Тончев.

Като цяло, оценките за дейността на новите министри са аналогични на тези, които техните предшественици от кабинета на Бойко Борисов получаваха в средата и края на мандата на ГЕРБ. При сегашната ситуация трябва да отбележим и факта, че се формират обществени нагласи, които консолидират подкрепата за партиите, стоящи зад правителството. Това обстоятелство води до повишаване оценката за дейността на членовете на кабинета, твърдят още заключенията на агенцията.

Премиерът и вътрешният министър получават позитивна оценка от около една трета от гласоподавателите в страната. С потенциал да се присъединят към това ниво за оценка на дейността си са още външният министър Кристиан Вигенин, министърът на отбраната Ангел Найденов, министърът на труда и социалните грижи Хасан Адемов, министърът на финансите Петър Чобанов и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.