В личен разговор след края на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров е обяснил на колегите си какво се е случило на срещата му с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Това обяви в студиото на „Тази събота” членът на ВСС Ясен Тодоров.

Неговият колега Калин Калпакчиев обаче посочи, че въпросите за задкулисни зависимости все така остават без отговор.

Скандалът, придобил известност като „ЦУМ гейт”, избухна, след като издателят на в.”Сега” обяви, че е бил заплашван от обвинител №1 заради вестника и предполагаемо участие в други медийни и политически проекти. Гергов беше посочен като посредник за срещата и беше принуден да напусне ръководството на БСП. И двамата дни по-късно бяха замесени в разследвания на прокуратурата.

До момента обвинител №1 се въздържа от подробности пред медиите.

ВСС отказа да се занимава със случая официално. Неофициално, както стана ясно от думите на Ясен Тодоров, като „достатъчно доблестен човек”, Сотир Цацаров разказал на прокурорите от съвета какво се е случило. Нямало нищо притеснително и срещата не била по искане на обвинител №1, но повече подробности кадровикът не пожела да даде.

Според него целият скандал цели дестабилизация на държавата с политическа цел: „Сценарият включва атака срещу главния прокурор и самата работа на прокуратурата, Лозан Панов обвърза активността на прокуратурата с „ЦУМ гейт”. Цели се дестабилизиране на цялата страна, идва от политически сили, които не са успели да влязат в парламента и имат интерес този парламент да има кратък живот”.

Той се обърна към председателя на ВКС Лозан Панов, като посочи, че двамата са били приятели преди избора му и го е предупреждавал, че довчерашните му критици ще започнат да го благославят и да искат от него различни неща.

Снимка: bTV

„Г-н Панов, ако имате капчица достойнство, подайте си оставката. Не защото аз съм Ви обиден – аз съм разочарован от Вашето поведение. Вие не сте длъжни на членовете на ВСС, които са Ви избрали. След като се разграничавате от нас, не се възползвайте от поста, който ние Ви осигурихме”, заяви Ясен Тодоров.

Защо никой не отговаря на фактите

Отново в студиото на „Тази събота” Калин Калпакчиев от съдийската колегия на ВСС посочи, че още при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор през 2012 г. е задавал въпроси за отношенията му с Георги Гергов: „Ние тогава питахме дали е вярно, че Сотир Цацаров има близки нерегламентирани отношения с Георги Гергов, дали членуват заедно в една масонска ложа. Не получихме отговор”.

По отношение на актуалния скандал Калпакчиев отбеляза, че въпросът за отношенията с Гергов остава висящ, а към него се прибавят и други – защо Цацаров е отишъл на срещата, питал ли е Сашо Дончев за издавания от него вестник и т.н.

Снимка: bTV

Според члена на ВСС към момента няма ефективна процедура за проверка на главния прокурор. Управляваната от него структура пък работела кампанийно: „Активна е когато падне правителството и пасивна, когато същите министри и депутати са управляващи”. Той даде пример с трите досъдебни производства срещу Бойко Борисов от 2013 г., които били прекратени след като той седнал на премиерския стол.

„Главният прокурор всяка сряда участва в срещи с министър-председателя до обед – самият главен прокурор не го крие. Казва, че не коментират конкретни дела, но как да го знаем?”, пита Калпакчиев.

Той беше категоричен, че „няма румънски модел, това е едно пропагандно клише” и работата на държавното обвинение се измерва по влезлите в сила осъдителни присъди: „Както имаше шумни акции на МВР, сега има шумни акции на прокуратурата”.