Общо 442 000 лева са предвидени в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за обучение по български език на бежанците, както и за разнообразни мерки, които насърчават включването им в заетост.

Това стана ясно от срещата на министър Ивайло Калфин с представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците Роланд-Франсоа Вейл, съобщиха от МТСП.

За ефективната реализация на средствата, обаче, министърът е отбелязал значението на доброто сътрудничество и с неправителствения сектор, както и с гражданските организации и доброволците. Калфин е необходимостта от спешно изготвяне и приемане на Национален план за действие по интеграцията на бежанците (НПДИ) за 2015 г.

Очаква се документът да е готов „в най-кратки срокове” и да подобри работата по приетата миналата година Национална стратегия за интеграцията на лицата, получили международна закрила в Република България. Министърът специално е подчертал, че е използван опитът на Франция, Австрия, Унгария и Дания при разработването на Стратегията.

В документа се предвижда записване на мерки и услуги в сферата на достъпа до образование и обучение по български език, заетост, признаване на квалификации, здравни грижи, социално подпомагане, жилищно настаняване и обществена интеграция.