Купуването на гласове ще се наказва със затвор над пет години, за да може заподозрените да бъдат следени и подслушвани. Това е една от идеите за промяна за следващия изборен сезон.

Предвижда се още въвеждането на публичен регистър за договорите за реклама между медиите и партиите, и декларациите за произход на дарените пари, ако надвишават една минимална работна заплата. Какво още се обмисля стана ясно на кръгла маса по изборните проблеми, свикана при президента Росен Плевнелиев.

ГЕРБ ще предложи застъпниците да бъдат публикувани в публичен регистър, както и бройката им да намалее драстично. От опозицията искат и политическите пълномощници да минават през регистрация.

„Защото някои политически субекти прибягват до триковете да не регистрират застъпници, а политически пълномощници, които играят същата роля. През последните години в България това е законна, легална форма за купуване на гласове”, заяви Мая Манолова от БСП.

Протоколите на ЦИК ще бъдат качвани на страницата на институцията. От ДПС обаче се фокусират върху секционните избирателни комисии, където според опозицията, се извършвали най-много машинации.

„Да се гарантира, че вотът, който излиза от избирателната кутия, после не се подменя. Искаме всички протоколи да бъдат сканирани”, каза Христо Бисеров от ДПС.

От ГЕРБ отрекоха да обмислят въвеждане на система, според която печелившият на изборите получава бонус места.

„Твърде често диалогът се позиционира на плоскостта на конюнктурното, на черния ПР и оклеветяването на политическия опонент на всяка цена и дебатът се измества от своя фундамент - политическите програми, управленските решения, политическите идеи, които са от първостепенно значение за изборния процес”, коментира от своя страна държавният глава.

Не е ясно дали идеята на един от видните експерти по конституционно право ще залегне в законодателството, а именно - избирателните списъци да не подлежат на допълване в рамките на изборния ден, както и да не се въвежда електронно гласуване, тъй като няма защита от хакерски атаки или пазаруване на ПИН-кодове и пароли. Експертите обявиха електронното гласуване за неудачно, тъй като не можело да има повторно броене.