Сметната палата проверява имуществените декларации на Бойко Борисов от периода, в който е бил на длъжност главен секретар на МВР до сега. Това реши Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание ден, след като получи сигнал от председателя на Гражданско движение „България без цензура” Николай Бареков.

Решението на комисията е председателя на Сметната палата да провери истинността на декларираните факти в декларациите за имущество на Бойко Борисов от периода, в който е бил на длъжност главен секретар на МВР, досега. Комисията ще изиска справка дали е бил в нарушение със Закона за държавния служител.

Борисов може да бъде поканен в комисията за цел изясняване на обстоятелствата по сигнала, заяви заместник-председателят Илиан Тодоров.

Според първия сигнал от 10.10.1994 г. Бойко Борисов участвал в офшорна фирма, като е съдружник в дружество.
„Дружеството никога не е декларирало финансови отчети за дейността си. Бойко Борисов е декларирал, че няма участие в търговски дружества. Комисията може да поиска от Министерство на финансите на Кипър информация за дружеството. Ако там фигурира името на Борисов, да сезира компетентните органи”, посочи Тодоров.

Депутатът от ГЕРБ Снежина Маджарова добави, че лидерът на ГЕРБ държи истината да излезе наяве и щял да съдейства за изясняване на този сигнал, поискал е необходимите документи пред съответните компетентни органи. „Те ще бъдат предоставени на вниманието на комисията. През 1997 г. българските участници в това дружество са прехвърлили акциите си. Няма как той да декларира, че има участие в такова дружество, по отношение на което самият подал сигнала твърди, че още през 1997 г. е прекратено участието на български граждани. От 1 януари 2012 г. всички непреригистрирани търговски се считат заличени. Няма как отново г-н Борисов да декларира участието си в дружество, което не фигурира в правния мир. Г-н Борисов лично ще предостави необходимата информация”, уточни той.

По думите на председателя на комисията Волен Сидеров става дума за две офшорни фирми и по този повод ще бъдат изискани от Министерство на финансите и на търговията на Кипър данни дали Борисов е продължил да има собственост. Ако там отговорят, че името му фигурира, тогава да сезираме. Ако не фигурира – няма”.