Изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова е била освободена от длъжност, предаде БГНЕС, като цитира информация от Министерския съвет.

Рокадата е станала по искане на министъра на правосъдието Цецка Цачева и е била съгласувана с премиера Бойко Борисов.

Уволнението на Маркова е заради извършена цялостна ревизия, която е констатирала редица нарушения в Агенцията по вписвания през последните две години. Проверката е стартирала при управлението на служебния кабинет.

Маркова бе назначена за ръководител на Агенцията по вписвания през март 2015 г. от квотата на Реформаторския блок, посочва агенцията.

Уволненият заради „президентския” законопроект за връща на работа

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отмени заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова и възстанови Любомир Талев на длъжност директор на дирекция „Съвет по законодателство“.

Той беше уволнен заради скандала със законопроекта за българското гражданство, с който „през задната врата” на практика се отменяше вотът в чужбина. Павлова хвърли цялата вина върху Талев, като от ведомството заявиха, че е качил несъгласувани текстове на своя глава.

Служителят обаче разказа пред медиите, че всъщност текстовете са били писани в президентството с ясната идея да спрат ДОСТ.

Сега Талев се връща в МП след като е подал молба за преразглеждане на работата му.