Прекратяването на търговията с гласове беше беше акцент на срещата на премиера Марин Райков с лидера на РЗС Яне Янев във вторник.

Янев заяви, че разполага с информация за тесни връзки между полицаи и прокурори с купувачи на гласове. Служебният министър-председател обеща, че ще даде необходимите инструкции на вътрешния министър Петя Първанова, как да бъдат разкрити такива служители на МВР и как да се опазят в бъдеще от изкушението да прикриват или покровителстват търговците на гласове.

„Юристите на РЗС от цялата страна ще пратят сигнали, където шефове на МВР и прокурори са в близки отношения с купувачи на гласове. Имаме такава информация. Ако не се пресече тази старнна симбиоза, ще има тежки последици,” предупреди Яне Янев.

„Още от първия ден на своя мандат се обърнах не само към отделните министри, но и към всички изявени държавни служители - „Внимавайте с кого сядате на една маса!”. Сега отново ги призовавам да не разклащат допълнително гражданското доверие,” коментира премиерът Марин Райков.

И още от срещата - Яне Янев заяви, че са подадени сигнали за гражданството, имотното състояние и декларации за доходите на двама министри от служебния кабинет - на икономиката Асен Василев и на околната среда Юлиян Попов.

Повече подробности обаче не даде, а Марин Райков отказа коментар.