Следващите консултативни срещи в президентството - без Бойко Борисов, ако не са открити за медиите. Това обяви самият той ден, след като беше разсекретена първата стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г.

Според стенограмата, към онзи един момент, и управляващите и БНБ залагат единствено и само на спасяването на банката, включително чрез национализация.

От срещата на 29 юни 2014 г. едно става ясно, че всяко едно усилие за спасяването на КТБ се обвързва с политика и оставки. На цялото правителство или поне на финансовия министър.

Въпреки, че стенограмата остава без отговори много въпроси едно е ясно: на следващата среща тук Бойко Борисов няма да дойде. „Аз ще участвам на КСНС само ако медиите са вътре. Иначе няма да допусна след година-две-три да ме скарат с някоя съседна държава ако там сме говорили за това, за да си направи някой пиар", каза премиерът.

Оказва се че не в президентството, а в БНБ е обсъждана банковата ваканция. Затова и сценарий номер едно, посочен от Росен Плевнелиев  - за ограничаване на теглене на пари в брой и лимити за преводи в чужбина отпада автоматично. Вторият сценарий залага на пълна подкрепа на КТБ и системата като цяло.

„Иначе идеята за спирането на преводите, тегленията щеше да доведе до по-голяма паника. Времето показа, че е взето по-доброто решение”, смята тогавашният председател на НС Михаил Миков.

От организацията на вложителите, която съди и държавата и БНБ, заради фалита на  КТБ, коментираха, че стенограмата разкрива как властите сменят курса .

„Чувствам се омерзена, защото всичко което се прави или ще се направи или се прави е срещу власт. (…) Категорично решават че ще подкрепят ликвидно цялата система. Смяната на решението на политици и банкери – между двете стенограми е осребрена дали с пари, дали с власт – мисля, че това ще го покаже времето. Не мога да преценя какво точно е накарало Искров и КО да станат машата на това изпълнение”, коментира Вера Ахундова.

Именно заради смятаната на курса не е и сигурно дали втората стенограма също ще бъде разсекретена.