ГЕРБ очаква повторение на сценария за гласуване на вота на недоверие през новата пленарна седмица след провала и безпрецедентните процедурни схватки през миналата. Такова мнение сподели лидерът Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус”.

По-рано от партията му настояха повторно внесеният вот на недоверие към кабинета „Орешарски” да бъде гледан между 2 и 4 октомври. Това настояване дойде след категоричното мнение на парламентарния председател Михаил Миков, че втори вот на недоверие няма „правно основание или житейска логика”.

„Те друго не могат, пак ще шмекеруват, ще пътуват, ще пият по ресторантите на Европа и ще искат кворум”, допълни Борисов, без да разграничава поведението на БСП, ДПС и „Атака” в този ред на критики.

Лидерът на ГЕРБ определи миналия вот като „шмекерски вот”, при който Михаил Миков е нарушил всички правилници на Народното събрание.

„Големият губещ от всичко, което се случва е БСП, а ДПС печели изборите в смесените райони”, заключи Борисов.
„БСП не са спечели избори от толкова години, а се държат като управляващи. Местан пък казва, че те са изпълнили вота на народа, а той не беше такъв”, допълни Бойко Борисов.

Според неговото мнение, ако народът е знаел, че ДПС и „Атака” са една партия и ще градят един кабинет, надали е щял да гласува така. „Всичко това обаче е проблем на Орешарски, а не на ГЕРБ”, подчерта Бойко Борисов.