Днешният вот на недоверие е предвидим, а новините след една седмица ще са следните: Протестиращите бяха малко, поискаха оставка на „червените боклуци”, контрапротестиращите също са малко и искат оставката на Росен Плевнелиев, ГЕРБ внесе 101-ия си вот на недоверие.

Такава картина обрисува политологът Андрей Райчев пред bTV. Колегата му Цветозар Томов пък предрече какви ще са новините след една година: Протестите затихнаха, но правителството подаде оставка, защото страната не може да продължава да се управлява така.

Според Райчев страната е зациклила, а зациклянето ще спре когато ГЕРБ спрат политиката си и мисленето си, че всеки момент ще се върнат на власт. Второто, което може да спре цикъла, е вариантът Волен Сидеров да оттегли подкрепата си към кабинета, уточни Райчев, според когото няма тройна коалиция в парламента, а просто временен съюз.

„Същественият проблем е потъването на България”, каза Цветозар Томов. Според него управляващите не могат да се справят с бежанците. В БСП пък още малко и щели да се хванат гуша за гуша.

„Това е класическо дясно разсъждение. Проблемът на десните е, че оплакват левите”, контрира Андрей Райчев. Според Томов обаче и предната и сегашната власт не са в състояние да се справят с проблемите, защото са се посветили единствено на крадене.

Райчев изрази мнението си, че правителството ще оцелее, ако въведе антимонополно законодатлство и подкрепи българското производство. Томов припомни, че правителствата са си изкарвали мандата, само когато страната е имала икономически растеж. „Никакво антимонополно законодателство не може да има, защото правителството е твърде зависимо”, добави той.

Оптимистът Райчев заяви, че това правителство ще е по-социално от предишното, докато песимистът Томов обобщи, че държавата е тотално рухнала.