Изучаването на комунизма в X клас скара депутатите в парламента вчера и доведе до искането на две оставки. Днес спорът продължи в студиото на „Тази сутрин”, където Славчо и Велков и Спас Гърневски спориха за режима в рими.

Велков обяви, че днес цял ден ще бъде с ръкавици в парламента в знак на протест срещу изказването на Галя Захариева от ГЕРБ, че БСП били опръскани с кръв от главата до петите.

„Аз се учудвам, че когато се говори за престъпленията на комунизма, днешните социалисти, които се пребоядисаха, продължават да се отъждествяват с комунизма. Това показва, че те не са забравили нито миналото, нито връзката с бившия комунистически режим”, коментира на свой ред Гърневски.

Славчо Велков припомни, че и при други режими има престъпления и убийства и те също трябва да се изучават. „Недопустимо е в това време, ако щете и по време на европредседателството, да говорим за кръв и да я свързваме с учебните програми. Историята трябва да се изучава такава каквато е била”, смята Велков.

Двамата спориха и кой режим е убил поета Никола Вапцаров.

Отново на тема поезия, Велков донесе в студиото на „Тази сутрин” папка със стихове за Георги Димитров, написани от Спас Грневски. „Тогава по убеждение или по принуда ги е писал? Той е човекът, отстъпил от своите убеждения”, каза Велков.

Гърневски пък се защити, че стихотворението му е било за конкурс и „неговите стихове никога няма да бъдат разбрани” от БСП.

Двамата завършиха спора в студиото с последни думи в рима.