Подобен скандал като този на летището във Варна с лидера на „Атака” Волен Сидеров не може да се отрази на имиджа на България. Това каза за bTV министърът по европейските въпроси на Франция Тиери Репантен.

Той е на посещение у нас заради годишнина от емблематичната закуска на френския президент Франсоа Митеран с български дисиденти.

Тиери Репантен знаеше какво се е случило на френския дипломатически представител при срещата му в самолета с лидера на националистите. Благодари на българските власти, че са реагирали, спазвайки международните правила.

„Когато човек е народен представител, той носи отговорност по отношение на тези, които са го избрали да ги представлява в парламента. Ако сте имали опасения за имиджа на България, искам да ви успокоя. За нас вие сте една отворена страна, от десетилетия насам отворена за чужди култури, така че подобен скандал не може да се отрази на имиджа на България”, подчерта министър Репантен.

Той е доволен и от отпадането от 1 януари на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци и допълни, че Франция няма притеснения за каквото и да е нашествие на пазара на труда.

„България е пълноправен член на Европейския съюз, напълно, така че негативните изказвания, които си играят със страховете на хората, не са приемливи за нас. Ние сме част от един и същи проект, който споделяме. Или го споделяме, или е трябвало да се мисли преди разширяването на ЕС”, коментира още Тиери Репантен.

Министърът припомни, че Франция постепенно отвори пазара си на труда, а през 2012 г. разшири обхвата на професиите, които могат да се практикуват в страната от българи.