Скандал избухна днес в управляващата коалиция по време на заседанието на парламента заради пенсионната реформа и идеята за еднократен избор между НОИ и частните фондове.

Заради разнобой сред партньорите финансовият министър дойде изненадващо на среща в парламента. Съгласие обаче не беше постигнато.

Спешната среща за пенсионната реформа е била свикана, тъй като бюджетът влиза в пленарната зала в петък и време за преговори реално няма.

„Дай Боже да има още разговори. Не смятам, честно казано, че поведението на колегите от ГЕРБ беше на висотата на момента. Исках да чуя аргумент - защо е толкова спешно, за да стане по този начин”, заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Реформаторите обясниха, че на този етап темата за целостта на коалицията не стои. Но според Найден Зеленогорски, „когато си в коалиция, трябва да имаш високо ниво на коалиционна култура”. „Очевидно колегите трябва да свикнат, че ние сме коалиция и трябва да взимаме заедно решенията за такива стратегически въпроси за държавата”, допълни той.

Отговорът на ГЕРБ беше светкавичен и остър.”Партии с по 4-5 процента могат да подкрепят, могат и да не подкрепят. Моите притеснения са, че партии с по 4-5% и с реформаторски уклон не подкрепят една, по същество, реформа”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Според АБВ с реформата не бива да се бърза. „От тези решения, които ще се вземат, ще зависи съдбата на хората, които се осигуряват и на които предстои да се пенсионират”, заяви зам.-председателят на парламента Росица Янакиева.

Патриотичният фронт обяви, че мненията в групата им са разделени и ще вземат решение максимално бързо.

Междувременно днес вицепремиерът и съпредседател на РБ Меглена Кунева увери на правителственото заседание, че единството на правителството не е застрашено заради критиките на реформаторите.

Бюджетът за догодина влиза в зала в петък, а депутатите са предвидили още два дни, в които да го обсъждат - събота и неделя. Ако не се разберат бързо има възможност за така нареченото "спиране на часовника" - тоест да работят до приемането и на последния текст.
След това започва коледната депатутска ваканция.

Снимка: bTV

Протест срещу „национализация на втория стълб”

В четвъртък в 18 часа пред Министерски съвет се очаква да се съберат няколкостотин души на протест срещу „национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари”.

На това още днес премиерът Борисов на заседанието на кабинета отговори, че думите „национализация, вземане, махане са не лъжа, са груба манипулация”.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа