В Народното събрание избухна скандал между управляващи и опозиция по време на гласуването за встъпване в длъжност на новия здравен министър Кирил Ананиев.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че премиерът Бойко Борисов се крие от депутатите.

„Защо посочихте Николай Петров за министър, след като знаехте за проверките на Сметната палата”, попита Нинова от парламентарната трибуна.

Николай Петров подаде оставка като здравен министър след разследване на bTV, от което стана ясно, че с обществени поръчки е облагодетелствал свои близки.

„Ето още един елемент на лицето на ГЕРБ. За вас, колеги, конфликтът на интереси, облагодетелстването от власт, нямат никакво значение”, допълни Нинова.

Тя добави, че Борисов системно нарушава Конституцията и законите на страната, тъй като нов министър би трябвало да се представи от министър-председателя, който дори не бил в залата.

Междувременно председателят на парламента Димитър Главчев заяви, че може да отстрани Нинова от повече от едно заседанието въз основа на правилника на НС, в който е записано, че заради обида срещу народен представител, министерски съвет, президент, вицепрезидент и др.

Той добави, че ще изгледа първо записите на заседанието и тогава ще реши дали да предприеме тази мярка.

Думите на Нинова не останаха без отговор от управляващите.

„Да наричате премиера страхливец е смехотворно, вие не можете да дисциплинирате депутатите си, които обиждат българските граждани”, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор, имайки предвид Иво Христов и изказването му, че „80% от българите са дебилни”.

„Когато имате страх във вашата парламентарна група да взимате ясни политически решения за това дали един народен представител обижда българските граждани, това е страх. Когато вие толерирате ваши кандидати за народни представители в студиото да се отнасят с неуважение към хората, които са репресирани то комунизма, това е страх. Не можете да вземете никакво ясно, аргументирано, политическо решение, за да се разграничавате от тези неща”, коментира от Цветанов.

Той стигна и много по-далеч, определяйки Иво Христов като антиевропеец, както и партията му.

„Вие самите и вашата ПГ искате да излезем от ЕС”, заяви Цветанов.

Депутатите все още не са гласували встъпването в длъжност на новия здравен министър.