Намаляването на парите за първите три дни болнични, плащани от работодателя, може и да се случи, но не и догодина. Това стана ясно от думите на финансовия министър ден преди протеста на синдикатите за по-високи доходи. Профсъюзите, бизнеса и държавата започнаха обсъждането на Бюджет 2018.

Отказът на държавата да намали на 50 процента парите, които се плащат за болнични оказва се не е окончателен. „Това, което се разбрахме, е да отложим тази мярка, преди това да се опитаме с конвенционални методи да намалим щетите за бюджета”, посочи Владислав Горанов.

От КНСБ отчитат, че редица сектори и догодина ще останат на ръба: „Социално подпомагане, напоителни системи, домовете за деца и възрастни хора. Няма да подкрепим бюджета”, заяви Любослав Костов от КНСБ.

От „Подкрепа” се обявиха против предложението всеки който сам реши да смени работата си, а по-малко от два месеца след това това бъде уволнен, да взима 180 лева месечно.

Работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал са категорични че новото изискване е разумно, тъй като това ще сложи край на професията "безработен".

Протест утре ще има и под прозорците на Асоциацията на индустриалния капитал в България заради настояването й да отпадне класа за прослужено време.