Липсата на категоричен отговор на агресия като тази на Русия в Крим застрашава сигурността на цяла Европа. Това заяви по време на дискусия в София вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от БТА.

„Ако такива действия останат без последствия, тежко и горко на всички ни, един път ще бъде Украйна, втори път може да е друга държава, трети път на друго място може да се повтори такъв опит, и от тази крехка стабилност на Европа и на света нищо няма да остане”, категоричен беше той.

Той подчерта, че говори в качеството си на председател на НФСБ. Партията му е част от коалицията „Обединени патриоти”, в която влиза и „Атака” на Волен Сидеров – политическа сила, която последователно е заставала на проруски позиции, особено по отношение на украинската криза и санкциите, наложени на лица и фирми от обкръжението на Кремъл.

Особено драматично Симеонов и Сидеров се разминаха в оценката си за посещението на руския патриарх у нас, който размаха пръст на президента Румен Радев заради начина, по който е била отбелязана годишнината от Освобождението. Вицепремиерът нарече духовника "второразрядно ченге", при което от "Атака" и ВМРО го призоваха да се извини.

Днес Симеонов призова за единна европейска реакция срещу руската агресия.

„Когато има акт на агресия, на нарушаване на международното право, съответно демократичните държави трябва да са единни, а не да се водят от собствените си икономически двустранни отношения - в случая с Русия. В тази посока трябва да се работи”, категоричен беше той.

Новият непотопяем самолетоносач на Москва

Русия превръща превръща Крим в мощен военен плацдарм на южния фланг на НАТО, като най-съвременните ракетни комплекси и самолети са разположени на полуострова. Това коментира по време на дискусията председателят на меджлиса на кримските татари Рефат Чубаров.

По думите му Русия изтласква от Крим хора, от които не се нуждае, като на първо място това са кримските татари, променя населението на региона. „Русия влага пари в Крим, но не в икономиката, а във военни съоръжения”, каза Чубаров.

Той изрази благодарност за санкциите вследствие на анексирането на Крим, които според него добре се усещат от Русия, но по думите му не са достатъчни, за да бъде принудена тя да се върне в рамките на международното право.

Снимка: Ладислав Цветков

В отговор на въпрос татарският лидер каза, че ще бойкотират предстоящите президентски избори в Крим. „Меджлисът на татарския народ призова не само кримските татари, а всички живеещи в Крим, да се бойкотират изборите”, каза Чубаров.

„В крайна сметка се надяваме, че Крим ще се върне в Украйна. Дотогава очакваме, че Руската федерация трябва да се научи да говори със съседите си не с езика на спецоперации, а да зачита техния териториален суверенитет и независимостта им”, посочи и украинският посланик у нас Микола Балтажи.