Електронният вот е силен фактор да не се купуват гласове, защото никога тези, които са платили, не могат да бъдат сигурни, че човекът е гласувал за тях в крайна сметка. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV писателката Силвия Атипова, , която живее в Белгия и е част от инициативния комитет „Гласувай без граници” за подкрепа на електронното гласуване в националния референдум на 25 октомври.

„За мен купените гласове са вече факт. Хората, които искат да продадат гласа си, вече са го продали”, каза още Атипова.

„На миналите избори пряко сили се откриха 427 секции в чужбина, благодарение на които успяха да гласуват 130 000 българи.

Това не е дори една десета от хората, които са извън страната, и те гласуват с жертва на свободно време, много често и на средства, защото секциите не са удобно разположени, на далечни места, понякога човек трябва да лети до секцията”, разясни тя.

„Да кажем, че 10% от хората са с купен вот, извън България живеят 2 млн. души. На предишните избори 77 000 души гласуваха на предишните избори и горе-долу толкова гласуваха в целия останал свят. На тези 2 млн. българи, не стига че по-малко от една десета гласуват, а на всичкото отгоре голяма част от този вот вече е купен и той няма да стане по-голям”, посочи още писателката.