Лидерът на „Атака” Волен Сидеров има шанс да оглави парламентарната комисия за борба с корупцията. Това стана ясно от коментар на лидера на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Десислав Чуколов вече заяви, че „Атака” ще настоява да оглави една-единствена комисия – антикорупционната, а ако председателският пост бъде даден на националистите, те ще предложат за него лидера Волен Сидеров. По думите на Станишев това искане „има основания”.

Традициите в българския парламентарен живот показват, че подобни ключови постове се дават на депутати от групата на управляващата партия, на някой от коалиционните партньори или на политици, които открито подкрепят правителството. Пример за последното е Яне Янев, който оглавяваше антикорупционната комисия в предишния парламент.

В същото време обаче председателят на левицата отхвърли тезата за коалиция между БСП и „Атака”. Той изрази разочарованието си от поведението на ГЕРБ на европейската политическа сцена и разкритикува изказването на евродепутата от ЕНП Моника Панайотова, която заявила пред Европарламента, че социалистите в България са подкрепени от националистите за съставянето на правителство.

„Единственото правителство в историята на България, което е имало подкрепата на „Атака”, е правителството на Бойко Борисов. Това правителство беше две години и половина на власт с тази подкрепа. Волен Сидеров не подкрепи правителството на Пламен Орешарски,” изтъкна лидера на БСП.

Той допълни, че БСП и „Атака” не могат да направят коалиция заради идейни и политически несъвместимости. „Недейте обаче да очаквате Сидеров да изпълнява плана на Бойко Борисов, Сидеров не желае нови парламентарни избори и отстоява тази своя позиция,” увери Станишев.
Той заяви, че състоянието на страната е изключително тревожно. „Това се дължи пряко на управлението на Бойко Борисов. Вече чувам как партия ГЕРБ започва да си мие ръцете,” коментира лидерът.

Станишев цитира данни на НСИ, според които 75% от децата у нас живеят в риск от бедност, а официалната безработица е достигнала 14% от работната сила. Той констатира и тежки проблеми с изпълнението на бюджета – „истината излиза министерство по министерство”.

„Близо 400 млн. лева са задълженията на държавните и общински болници, посочи той. През август правителството на Орешарски ще трябва да връща 800 млн. лева заем, изтеглен в последните седмици на кабинета на Борисов. Също така в последните седмици с 22-ро постановление на Министерския съвет са похарчени всички средства, които са оперативен резерв на правителството - 300 млн. лева. Заложени са мини във всеки сектор, които са готови да гръмнат,” изреди Станишев.

Относно плановете на парламентарната група на Коалиция за България, Станишев заяви намерението на левицата да внесе „антимонополен законодателен пакет, който да създаде условия за честна конкуренция” и да премахне „лобистките и монополните текстове”. От БСП ще предложат и мораториум върху строителството в държавните имоти по Черноморското крайбрежие.

Сергей Станишев е убеден и в необходимостта от „цялостна реформа” в сектор „Сигурност”. „Неслучайно вицепремиерът е министър на правосъдието и очаквам и от нея да се подготви по-цялостна реформа,” заяви той.

Левицата предлага и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, така че да се стимулират работодателите да наемат млади хора на първо работно място. В този случай се предвижда държавата да заплаща част от осигурителните вноски за 6 до 18 месеца със задължението работодателят да продължи трудовия договор на работника с още една година. По думите на Станишев само за тази година тази мярка това може да доведе до допълнително включване на пазара на труда на 5000 млади хора.

Депутатите от Коалиция за България подготвят и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които целят да стимулира по-ранно обвързване на бизнеса с ученици и студенти чрез под формата на стипендии. Предвижда се облекчаване на данъчното облагане за 24 месеца на фирмите, които следват този приоритет.

От БСП предлагат да се увеличи от 6 на 12 месеца периодът, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността, както и да се увеличи размерът на гарантираните вземания от 3 на 6 начисления и максималният размер на гарантираните вземания на работниците от 1000 на 1200 лева.

Ръководството на БСП днес е обсъждало приоритетите на кабинета „Орешарски”, както и кой какви позиции във властта ще получи. „Бях информиран от него, че вероятно в рамките на днешния ден ще са обсъдени кандидатурите на голяма част от зам.-министрите и не малко от областните управители. Това е много важен приоритет, за да може МС да изпълнява своята програма,” посочи Станишев.

На „Позитано” 20 през целия ден се провеждаха консултации и срещи, като в сградата влизаха и излизаха министри, депутати, номинирани за заместник-министри, съветници и секретари. Сред тях бяха депутатите Милко Багдасаров, Дора Янкова, Атанас Мерджанов, кандидатът за зам.-министър на земеделието Явор Гечев, бившата съветничка на Станишев Ирена Борисова, както и Веладин Битолски, който ще е парламентарен секретар на премиера Орешарски.