За България е неизгодно и вредно да подкрепи санкциите за Русия и трябва да се противопостави на забранителния списък. Това каза пред Дарик лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"ЕС не e казармен плац, на който да се марширува и да се козирува. България трябва да има собствена позиция. Трябва да каже не на санкциите срещу Русия, защото те са санкции срещу нас. България трябва да каже не и на забранителния списък, защото това е опасна санкция. Тя изглежда уж така лекичка, но всъщност е опасна. Май месец беше планирано посещение на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. Той е в забранителния списък. И като отговор Михаил Миков трябваше да отиде в руския парламент. Сега какво правим? Спираме тези визити. На практика ние замразяваме дипломатическите отношения с Русия", заяви Сидеров.

Той попита „защо парламентарните партии, извън "Атака" - ГЕРБ, БСП, ДПС се обединиха около едно антибългарско становище на президента за налагане на санкции, за изостряне на отношенията с Русия. За повече НАТО в региона, буквално така го пожелава Росен Плевнелиев, което е изключително вредно”.

"Това е покачване на напрежението, това е дрънкане на оръжие, ние виждаме, че американците го правят вече, и това е влизане в мекото подкоремие на Русия, както се изразява един известен политолог от близкото минало. Това влизане е опасно. Русия не може да стои със скръстени ръце. Тази провокация на САЩ срещу Русия е с цел да отслаби Европа. Това Европа трябва да го разбере и да престане да повтаря като ехо американските мантри за лошата Русия", категоричен е лидерът на националистите.

След като през последните дни и седмици от "Атака" многократно се обявиха "против" европейските санкции срещу Москва, те се впуснаха и в редица протестни действия срещу западни представители на посещение у нас. Демонстрация на националистите имаше както срещу зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, така и срещу главния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

И въпреки широко неодобряваната от Сидеров политика на ЕС, преди ден стана ясно, че именно той оглавява евролистата на "Атака" за вота на 25 май.